Zeci de militari de elită români, mercenari în Africa în timpul concediilor

Zeci de militari de elită români, mercenari în Africa în timpul concediilor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Mai mulți militari din structurile de elită ale armatei, poliției și serviciilor secrete au luat parte la misiunile din Africa coordonate de Horațiu Potra. Militarii și-ar fi luat inclusiv concediu fără plată pentru a putea participa în misiuni, se arată într-o investigație PressOne, citată de HotNews.

Publicația scrie că zeci de militari români care figurau în 2023 ca făcând parte din Forțele pentru Operațiuni Speciale (FOS) ar fi plecat în Congo într-o misiune coordonată de Horațiu Potra, iar alții, proveniți din Batalionul de Operații Speciale „Vulturii” (Târgu Mureș) și din garnizoana Buzău, unde funcționează o bază de instruire și pregătire a Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS), au fost trimiși pe frontul din Africa. Lor li s-au alăturat rezerviști din forțele speciale, foști combatanți ai Legiunii franceze, personal din serviciile secrete și oameni din unitățile speciale ale poliției. Alături de ei s-ar fi aflat și indivizi fără pregătire militară, recrutați de Horațiu Potra.

Cu totul, în anul 2023, Potra ar fi trimis în Congo în jur de 1.000 de români, care să lupte, mare parte din ei părăsind țara prin aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș. Cei mai mulți dintre ei au plecat în martie 2023 și provin din Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” din Bacău. Aproximativ 60 dintre ei și-ar fi suspendat în acel moment contractele de muncă încheiate cu MApN pentru a pleca în misiunea lui Potra.

Contactat de PressOne, locotenent-colonelul Mircea Popa, comandantul batalionului, spune că nu au fost aprobate concedii pentru astfel de activități, menționând că un astfel de gest din partea unui militar echivalează cu părăsirea postului.

„Fiecare serviciu de informații din România, de la Armată la SRI, ar fi trebuit să știe, cum se întâmplă și de ce. Și nu doar atât. O singură dată m-a luat deoparte un reprezentant al SRI și mi-a cerut un număr de telefon pentru că avea niște prieteni care voiau să vină și ei în misiune”, declară pentru PressOne un contractor care s-a dus, în 2023, să lucreze în operațiunile organizate de Horațiu Potra.

Ulterior, în februarie 2024, 288 de combatanți au fost recuperați de autoritățile române, după ce s-au predat în fața rebelilor care au ocupat orașul Goma, unde mercenarii lui Potra își desfășurau acțiunea.

Contactat de PressOne, Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și NATO, susține că în astfel de operațiuni sunt implicate structuri de spionaj, care au ca scop „acțiuni de atragere, compromitere și racolare”.

Ministerul Apărării Naționale respinge informațiile

După publicarea investigației PressOne, Ministerul Apărării Naționale a oferit următorul drept la replică:

Respingem în mod categoric ideea promovată de autorii articolului, potrivit căreia în companiile private românești care au avut contracte în Congo ar fi fost angajați, în perioada menționată, militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau din orice alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale. Reiterăm și pe această cale informațiile transmise în scris de Biroul de presă al MApN celor doi jurnaliști sau în cadrul convorbirilor telefonice de către purtătorul de cuvânt, prin care am comunicat fără echivoc faptul că, în urma verificărilor efectuate, nu a existat niciun caz în care personal în activitate să-și fi suspendat raporturile de serviciu cu MApN pentru a participa la activități cu caracter privat în cadrul companiei menționate. Deși aceste informații au fost comunicate în mod oficial, autorii investigației afirmă fără echivoc contrariul, de nu mai puțin de opt ori, susținând, de exemplu, că „cel puțin 60 de militari din Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” (Bacău) și alte unități de elită din țară și-ar fi luat „liber” și ar fi plecat să lucreze pentru bani mai mulți în Africa”, că „din rândurile Forțelor pentru Operații Speciale Române aflate(sic!) încă în activitate în 2023, spun sursele noastre, zeci de luptători au plecat în Congo”, ori că „potrivit surselor noastre, cel mai numeros contingent de militari activi care ar fi plecat în martie 2023 din România. [...] Circa 60 dintre ei și-ar fi suspendat - la acea dată - contractele de muncă cu MApN (subl. ns.) și au plecat în misiune cu un contractor militar privat pe un alt continent”. În cuprinsul articolului sunt cel puțin opt referiri clare la acest aspect, afirmații pentru care nu sunt oferite dovezi. Din verificările efectuate la nivelul instituției noastre, în perioada 2022-2024, un singur militar din structurile FOS s-a aflat în concediu fără plată, dintr-un motiv obiectiv, fără legătură cu subiectul articolului. În concluzie, afirmațiile potrivit cărora militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale ar fi participat la acțiunile companiei private de securitate desfășurate în Congo nu au niciun fundament real, aceste speculații fiind de natură a aduce prejudicii grave de imagine instituției militare."

Citit 677 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2025 17:22

2 comentarii

  • postat de Parada cătușeior cu Potra, omul sistemului, facuta de procurorii mână-moartă
    Vineri, 07 Februarie 2025 06:05
    5.13.158.***
    Pentru acesti ucigasi cu simbrie ne impoziteaza suplimentar Ciolacu concediile medicale. Cum sa te angajezi sa omori alti oameni? Familiile lor cum pot trai din bani manjiti cu sange de om?
    1
    9
  • postat de Ion
    Joi, 06 Februarie 2025 17:59
    46.97.171.***
    Poveste cu iz de viitoare lovitură de stat. E o mare breșă de securitate.
    2
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.