În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituțională, în ansamblul său, informează G4Media.
În esență, Curtea a reținut că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art. 16 alin.(1) din Constituție. Decizia este definitivă și general obligatorie.
News.ro scrie că propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost adoptată de plenul Senatului, la începutul lunii noiembrie 2024, după ce Comisia de apărare a elaborat un raport de admitere, cu amendamente. Proiectul, care prevede că pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie, a trecut de Camera Deputaţilor pe 29 octombrie.
Legea a fost, însă, atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, în decembrie. Avocatul Poporului consideră că actul normativ încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare şi nerespectarea egalităţii în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcţii în Executiv.
Potrivit estimării realizate de Guvern, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane de lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane de lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane de lei, mai explică Avocatul Poporului.
Indexarea pensiilor militare este unul din motivele pentru blocarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Indexarea majorează cheltuielile statului cu pensiile cu aproape 7 miliarde de lei anual, conform surselor Economedia.
Comisia a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, care includea un jalon pentru reforma pensiilor speciale, care fusese deja închis de către Comisie. Între timp, însă, Parlamentul a adoptat o indexare a pensiilor militare, care crește cheltuielile cu pensiile speciale. Din acest motiv, jalonul este considerat neîndeplinit.