CSAT. România va contribui la monitorizarea unui eventual armistițiu în Ucraina

CSAT. România va contribui la monitorizarea unui eventual armistițiu în Ucraina
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

România urmărește cu „maximă atenție” toate discuțiile legate de un armistițiu în Ucraina și își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare, prin infrastructura sa și alte capabilități, a transmis Administrația Prezidențială, la finalul ședinței de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de vineri.

„Este clar că trebuie să ne asumăm, împreună cu partenerii europeni, un rol mai important în menținerea păcii pe continentul european. Aceasta înseamnă că este necesar să luăm în calcul, în viitor, o creștere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare, fără a crea dezechilibre bugetare, utilizând în acest sens instrumentele europene”, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat citat de HotNews.

În ședința CSAT de vineri au fost „analizate evoluțiile războiului ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei acum trei ani, cu accent pe situația din teren, precum și pe stadiul și perspectivele negocierilor privind soluționarea acestui război de agresiune”, transmite Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă, afirmând că „România salută rezultatele negocierilor recente de la Riad privind încetarea focului și eforturile SUA în această direcție, ca un prim pas spre ajungerea la un acord de pace.

Sprijinul României pentru Ucraina va continua, iar țara noastră „rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei”. „Concomitent cu acțiunile de implementare a înțelegerii de armistițiu, ne vom coordona strâns cu aliații din regiune și din NATO în ceea ce privește aspectele legate de securitatea și siguranța navigației la Marea Neagră”, precizează Administrația Prezidențială.

În cadrul CSAT s-au discutat, de asemenea, măsurile ce vor fi luate la nivel național pentru gestionarea eficientă a efectelor situației din imediata noastră vecinătate, precum și acțiunile menite să consolideze contribuția la apărarea colectivă în cadrul NATO și la întărirea dimensiunii europene de securitate și apărare.

„Este clar că trebuie să ne asumăm, împreună cu partenerii europeni, un rol mai important în menținerea păcii pe continentul european. Aceasta înseamnă că este necesar să luăm în calcul, în viitor, o creștere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare, fără a crea dezechilibre bugetare, utilizând în acest sens instrumentele europene”, anunță Administrația Prezidențială.

Citit 552 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2025 17:14

1 comentariu

  • postat de Domnilor!... Onorabili concetăţeni!... Fraţilor!
    Vineri, 28 Martie 2025 18:43
    5.13.158.***
    Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale... în aceste momente solemne... mă gândesc... la ţărişoara mea... la România... la fericirea ei!... la progresul ei!... la viitorul ei!
    10
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.