Doar 3% din populație ar avea loc în adăposturi, în caz de conflict armat

Doar 3% din populație ar avea loc în adăposturi, în caz de conflict armat
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un audit recent al Curții de Conturi a scos la iveală deficiențe grave în sistemul național de adăpostire în caz de conflict armat, relevând că doar 3,21% din populație, adică 611.922 de persoane, ar putea fi protejată în adăposturile existente. Dacă sunt luate în considerare și alte spații subterane, precum stațiile de metrou, parcările și tunelurile, capacitatea de adăpostire ajunge la 5,19% din populație.

„Actualul sistem național de adăpostire din România acoperă doar 3,21% din populația rezidentă, mare parte a adăposturilor fiind construite înainte de anul 1989, în mediul urban. Întrucât nu au existat situații de conflict armat pe teritoriul României, adăposturile nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost construite. În prezent, multe dintre acestea sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite, iar altele au suferit modificări care le fac neconforme cu normele actuale de adăpostire”, se arată în introducerea raportului.

Raportul mai constată că nu există o evidență exactă a adăposturilor de protecție civilă și a adăposturilor simple (alte spații de adăpostire) care ar putea fi amenajate în caz de conflict armat. Majoritatea autorităților publice locale nu au realizat inventarierea acestor spații.

În plus, dotările majorității adăposturilor de protecție civilă și ale punctelor de comandă sunt învechite, datând din anii ’70. „Fondul de adăpostire este învechit, 73% dintre adăposturi, respectiv 3.711, fiind construite înainte de 1990, iar jumătate dintre cele existente nu îndeplinesc condițiile de funcționalitate”, se precizează în raport.

Auditul mai relevă faptul că adăpostirea populației în caz de atac aerian nu a fost o prioritate în strategia de securitate națională și că nu a fost elaborată o strategie pentru pregătirea adăpostirii populației pe timp de pace, în eventualitatea unui conflict armat.

Reprezentanții ISU au constatat că amenzile aplicate pentru deficiențele identificate nu sunt suficiente pentru a determina dezvoltatorii imobiliari să construiască noi adăposturi. Mai exact, sancțiunile nu îi motivează pe dezvoltatorii imobiliari să respecte legislația și să solicite autorizarea pentru construcția adăposturilor de protecție civilă la recepția finală a lucrărilor, așa cum este prevăzut în documentația tehnică și în avizul inițial, se arată în raport.

Am solicitat şi noi, la Galaţi, date privind situaţia curentă a adăposturilor civile de la instituţiile cu abilităţi în acest sens, urmând să le facem publice în momentul în care le vom primi.

Acum trei ani, după izbucnirea războiului din Ucraina, lista completă a adăposturilor din municipiul Galaţi conţinea 179 de asemenea spaţii.

Citit 541 ori Ultima modificare Joi, 03 Aprilie 2025 18:07

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro