Procurorii DIICOT au efectuat 48 de percheziții domiciliare în cadrul a 30 de dosare penale ce vizează cazuri de abuz sexual asupra minorilor în mediul online. Această acțiune, desfășurată sub denumirea FEVER, face parte dintr-o inițiativă de combatere a fenomenului la nivel european, devenind o prioritate de când Polonia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2025, potrivit unui comunicat citat de News.ro.
Conform informațiilor furnizate de DIICOT și IGPR, România s-a alăturat acestei inițiative. Astfel, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române, au acționat la nivel național. În urma perchezițiilor, au fost ridicate numeroase dispozitive de stocare a datelor, iar împotriva a 14 persoane s-a dispus măsura reținerii.
”Precizăm că și în România s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor în care minori, la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual - care le-au câștigat încrederea prin metode de manipulare, pretinzând fie că sunt de aceeași vârstă, fie că sunt persoane cunoscute - au fost convinși să se fotografieze sau să se filmeze în ipostaze indecente și să transmită astfel de materiale unor infractori. Ulterior, aceștia au fost expuși riscurilor de șantaj și exploatare”, se arată în comunicatul DIICOT.
Instituția a atras în repetate rânduri atenția asupra pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul online, subliniind că este esențială conștientizarea faptului că internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un spațiu periculos, mai ales pentru cei mici. În acest context, este crucială implicarea părinților, care, fără a adopta o atitudine excesiv de restrictivă, trebuie să discute deschis cu copiii despre riscurile și capcanele din mediul virtual.