Amenzi de milioane pentru nereguli alimentare, înainte de 1 Mai

Amenzi de milioane pentru nereguli alimentare, înainte de 1 Mai
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au efectuat controale la peste 2.700 de unități din industria alimentară, înaintea minivacanței de 1 Mai. În urma verificărilor, au fost aplicate 286 de amenzi, în valoare totală de 2.842.400 de lei. De asemenea, au fost emise zece ordonanțe de suspendare a activității și şase de interzicere a acesteia.

Totodată, s-a dispus reținerea oficială a 2.311 kilograme de produse alimentare care prezentau risc pentru sănătatea publică.

Potrivit ANSVSA, controalele s-au desfășurat în perioada 17-28 aprilie 2025, în contextul pregătirilor pentru sărbătoarea de 1 Mai și al deschiderii sezonului estival, vizând în special zonele de agrement și localitățile de interes turistic. „Scopul principal al acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în condițiile unei afluențe crescute de turiști și a intensificării rulajului de mărfuri în zonele de agrement și localitățile de interes turistic, obiectiv pe care ANSVSA îl menține și în zilele următoare, prin continuarea acțiunilor de control”, se arată în comunicatul instituției.

Verificările au vizat o gamă variată de unități: 797 de restaurante, 59 de pizzerii, 25 de cantine, 97 de cofetării-patiserii, 233 de laboratoare de cofetărie, 113 pensiuni turistice, 270 de supermarketuri, 650 de magazine alimentare, 221 de unități mobile de comercializare, 222 de târguri și expoziții de produse alimentare, precum și 24 de puncte gastronomice locale.

Inspectorii sanitar-veterinari au verificat cu prioritate condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și comercializate produsele alimentare. Printre cele mai frecvente nereguli s-au numărat: nerespectarea normelor de igienă privind depozitarea și întreținerea spațiilor și echipamentelor de lucru, utilizarea ustensilelor și recipientelor insalubre, etichetarea incorectă sau lipsa acesteia, comercializarea produselor în spații neautorizate sau neînregistrate, precum și lipsa trasabilității.

Pe lângă sancțiuni, inspectorii ANSVSA le-au oferit operatorilor economici recomandări pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă și a siguranței alimentare. „Recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar. Protejarea sănătății publice este și va rămâne o prioritate constantă pentru ANSVSA”, a declarat președintele instituției, dr. Alexandru Bociu.

Citit 498 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2025 16:25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro