Proiectul Neptun Deep, care vizează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, a primit undă verde pentru începerea forajului, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul fusese temporar blocat în urma unei acțiuni în instanță inițiate de Greenpeace, care a solicitat suspendarea lucrărilor, invocând riscuri de mediu. Tribunalul București a respins cererea organizației, iar Greenpeace este obligată să achite cheltuieli de judecată în valoare de 80.000 de lei către companiile implicate în dezvoltare - Romgaz și OMV Petrom.
„Astăzi, printr-o decizie fermă, justiția a apărat interesele României împotriva încercărilor repetate ale ONG-ului Greenpeace de a bloca proiectul vital Neptun Deep”, a declarat ministrul Burduja, pe pagina sa de Facebook. Acesta a subliniat că respingerea acțiunii arată că multe procese similare îndreptate împotriva proiectelor strategice ale statului sunt nefondate sau inadmisibile, iar consecințele acestora se traduc în întârzieri, costuri suplimentare și pierderi de oportunități pentru economie și securitatea energetică.
Ministrul a criticat abordarea Greenpeace, acuzând organizația că alocă resurse considerabile pentru litigii nejustificate, în timp ce statul este nevoit să-și apere constant proiectele în instanță. „Este inadmisibil ca resursele limitate ale statului român să fie dedicate pentru a combate constant acțiuni judiciare neîntemeiate (...). România nu poate permite ca proiectele esențiale pentru securitatea noastră energetică să fie sabotate”, a afirmat Burduja.
În opinia sa, Neptun Deep este un proiect strategic, cu impact regional, capabil să asigure un volum semnificativ de gaze naturale din producție internă, la prețuri accesibile, nu doar pentru consumatorii români, ci și pentru Republica Moldova și alți vecini din regiune.