Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) trage un semnal de alarmă privind situația gravă din sectorul suin. Într-un comunicat transmis autorităților, organizația solicită măsuri rapide și ferme pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), boală care a lovit sever industria începând din anul 2017 și care continuă să aibă efecte dezastruoase asupra producției interne, conform Agerpres.
România a ajuns, în ultimul deceniu, cel mai mare importator de carne de porc din Uniunea Europeană. Potrivit APCPR, în prezent, doar 45% din consumul intern este acoperit din producția autohtonă, în scădere drastică față de perioada 2015-2016, când această pondere era de 70%. Diferența este acoperită prin importuri masive, care au crescut exponențial, împovărând economia națională.
Datele oficiale indică faptul că, între 2017 și 2025, România a înregistrat peste 7.000 de focare de PPA la porcul domestic - cel mai mare număr din întreaga Uniune Europeană. Cele mai multe cazuri au apărut în gospodăriile populației, dar au fost afectate și ferme comerciale, unde, în total, au fost sacrificați peste 1,8 milioane de porci.
Fenomenul a generat o dublă problemă: prăbușirea capacității de producție și extinderea unei piețe paralele, nefiscalizate, susținute de creșterea porcilor în gospodării. În lipsa unor măsuri ferme de prevenție și control, evoluția bolii continuă să submineze eforturile de redresare ale sectorului.
Conform Institutului Național de Statistică, în primele 11 luni ale anului 2024, România a importat carne de porc în valoare de 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023. Deficitul comercial pe acest segment a crescut alarmant, ajungând la 947,2 milioane de euro.
APCPR solicită public premierului României organizarea unei întâlniri de urgență cu toți actorii instituționali implicați - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor - pentru adoptarea unui plan național de control al pestei porcine africane, dar și pentru reconstrucția sectorului suin și reducerea deficitului din balanța comercială.
"România nu își mai permite să piardă miliarde de euro anual. Este momentul pentru o strategie coerentă, aplicabilă, care să readucă producția de carne de porc în parametri sustenabili", transmit reprezentanții asociației.