Legea care înăsprește sancțiunile pentru promovarea fascismului, legionarismului, rasismului sau xenofobiei a fost din nou contestată la Curtea Constituțională, de această dată chiar de președintele României, Nicușor Dan, conform HotNews.ro. Actul normativ, adoptat de Parlament pe 11 iulie, fusese deja atacat fără succes de partidele AUR, SOS și POT. Președintele a decis să sesizeze din nou Curtea Constituțională, invocând posibile încălcări ale normelor și principiilor constituționale.
„Statul român trebuie să acționeze cu fermitate pentru a preveni și pentru a combate incitarea la ură, la xenofobie, la discriminare de orice fel. Dacă nu o face însă într-o manieră echilibrată, cu respectarea strictă a prevederilor constituționale, efectul va fi contrar. Societatea românească este puternic polarizată, încrederea în autoritățile statului este la cote reduse, și orice acțiune a statului care se referă în mod dezechilibrat la această polarizare crește tensiunea socială și neîncrederea în autorități”, se menționează în sesizare.
Printre principalele obiecții ridicate se numără lipsa de claritate a termenilor „legionar” și „fascist”, precum și a noțiunii de „materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
Tot în sesizare se arată că: „Este neclar dacă acest caracter legionar are în vedere denumirea organizației, scopurile și obiectivele statutare ale acesteia, concepțiile membrilor săi sau acțiunile concrete pe care organizația le întreprinde în activitatea sa curentă.”
Prin comparație, în document se menționează că legislațiile din Franța, Italia și Spania definesc mai precis faptele, organizațiile și simbolurile interzise.
Un alt punct criticat este lipsa de claritate a termenului „materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
Ce prevede legea contestată
Conform noii forme adoptate de Parlament, distribuirea publică de materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani, cu agravare dacă fapta este comisă printr-un sistem informatic.
Totodată, se introduce pedeapsa de 3 luni până la 3 ani sau amendă pentru promovarea publică a cultului persoanelor din conducerea organizațiilor fasciste ori legionare:
Dacă legea va fi declarată neconstituțională, aceasta se va întoarce în Parlament pentru modificări. În cazul în care Curtea respinge sesizarea, președintele are două opțiuni: să o promulge sau să o trimită în Parlament pentru reexaminare.