Cu războiul la graniță, România are sub 5.000 de voluntari

Cu războiul la graniță, România are sub 5.000 de voluntari
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O armată bună trebuie să fie o armată de profesionişti, dublată de o rezervă, ca în toate ţările NATO, a declarat, duminică, ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu. El a spus că rezerva de voluntari este acum de 4.700 de oameni, iar aceasta va fi crescută printr-un nou sistem voluntar de pregătire militară. Moșteanu a spus că nu susţine ideea introducerii serviciului militar obligatoriu, dar este nevoie ca România să crească numărul rezerviştilor.

”Avem o armată de profesionişti. O armată bună trebuie să fie o armată de profesionişti, dublată de o rezervă, ca în toate ţările NATO. Şi aici este o discuţie pe care am mai ridicat-o în spaţiul public, pentru că este mai veche - pe lângă rezerva operaţională pe care o are Armata Română, discutăm de posibilitatea formării unei rezerve voluntare. Avem deja (…) 4.700 de oameni, ne uităm la a creşte această rezervă voluntară cu un nou sistem de pregătire militară, voluntar, pe care îl avem acum, într-un nou proiect de lege, Legea pregătirii populaţiei pentru apărare, care este pe circuitul interministerial de avizare şi pe care îl vom trimite, până la începutul sesiunii, în Parlament”, a afirmat vicepremierul Ionuţ Moşteanu, întrebat dacă armata ar trebui să devină obligatorie în Româniam conform Hotnews.ro.

În opinia ministrului Moșteanu, va exista dorinţă din partea tinerilor de a face parte din rezerva voluntară a Armatei. ”Eu cred că va fi dorinţă din partea tinerilor între 18 şi 35 de ani. De la această prima interacţiune pe care o vor avea cu armata, vom selecta şi cadrele care vor rămâne permanent în Armata Română”, a susţinut Moşteanu, care a participat, alături de premierul Ilie Bolojan, la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor Aerului din Capitală, de Ziua Aviaţiei Române.

Voluntariat în serviciul militar

Ministrul Apărării a explicat, recent, că, potrivit proiectului aflat pe circuitul de avizare interministerială, persoanele care vor dori pot participa la sesiuni de pregătire de patru luni, după care vor deveni rezervişti pentru Armata Română, putând chiar să devină angajaţi ai acesteia. Măsura este luată în condiţiile în care actualii rezervişti au îmbătrânit.

”Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial - că s-au tot schimbat guvernele - două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen. Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim”, a declarat Ionuţ Moşteanu, miercuri seară, la Antena 3, conform News.ro.

Potrivit ministrului, proiectul de lege are rolul de a-i determina pe tineri să se apropie de Armată, iar cei ce vor dori să devină militari vor avea şansa de a rămâne în sistem. ”Există armata permanentă, care e foarte bine pregătită, oameni foarte buni şi mulţi tineri care intră în sistem şi asta mă bucură foarte tare, însă e nevoie să extindem această bază, să ne uităm şi la ce se întâmplă peste 10-15 ani, pentru că degeaba ne înzestrăm şi luăm tot felul de echipamente, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton. De aceea, sunt mai multe tipuri de voluntariat pe care le dezvoltăm şi sper ca din ce în ce mai mulţi tineri să se apropie de armată prin genul ăsta de voluntariat şi cei care vor să rămână permanent în Armată sunt mai mult decât bineveniţi”, a mai adăugat Ionuţ Moşteanu, conform sursei citate.

Citit 411 ori Ultima modificare Duminică, 20 Iulie 2025 14:35

1 comentariu

  • postat de Gin
    Duminică, 20 Iulie 2025 20:27
    5.13.147.***
    Sa-și bata in continuare joc de rezerviști,că or sa plece la lupta tefelistii cu banane și blugi!
    1
    3

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro