Mai puţin de jumătate dintre români se declară patrioţi, dar cred că sunt ospitalieri şi cârcotaşi

Mai puţin de jumătate dintre români se declară patrioţi, dar cred că sunt ospitalieri şi cârcotaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici jumătate dintre români nu spun despre ei că sunt patrioţi, dar cred că sunt ospitalieri, descurcăreţi, generoşi, harnici şi cârcotaşi, expresiile care îi descriu cel mai bine fiind "A face haz de necaz" şi "Să moară şi capra vecinului".
Studiul "Patriotismul la români" arată că doar 41 la sută pot spune despre ei ca sunt patrioţi, la nivel declarativ, cei mai patrioţi fiind românii din Banat (unde 60 lasută se pot caracteriza în acest mod) şi din Muntenia (50 la sută).
Doar opt la sută dintre cei care au fost întrebaţi pot spune că pe români îi defineşte expresia "Sunt mândru că sunt român", iar 18 la sută au fost de acord ca românii sunt caracterizaţi prin zicala "Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara mea".
"Tinerii între 20 şi 24 de ani sunt cel mai puţin patrioţi (doar 30 la sută putându-se descrie astfel). În acelaşi timp, cei mai în vârstă (între 50 şi 59 de ani) declară în mai mare măsură că se consideră patrioţi (48 la sută). Este de observat şi faptul că persoanele cu venit scăzut se încadrează mai puţin în această categorie decât persoanele cu venit ridicat (32 la sută în cazul celor cu venit sub 1.200 de lei în comparaţie cu 50 la sută pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei)", se arată în studiu.
Pentru cei mai mulţi români patriotismul înseamnă pur şi simplu a-ţi iubi ţara necondiţionat, patru din zece persoane fiind de acord cu acest lucru, o treime cred că patriotismul se referă la respectul pe care îl ai pentru strămoşi, în timp ce un sfert spun că patriotismul se referă la faptul ca românii sunt deranjaţi atunci când imaginea ţării lor este denigrată în străinătate.
Doar patru la sută cred că patriotismul se referă la conştientizarea beneficiilor pe care ţi le oferă ţara în care locuieşti.
Românii ar spune despre ei înşişi că sunt un popor ospitalier (45 la sută), că sunt descurcareţi (36 la sută), generoşi (30 la sută), harnici (28 la sută), dar şi cârcotaşi (28 la sută).
Un sfert dintre cei care au participat la studiu cred că poporul român este format din oameni buni la suflet (26 la sută) iar 25 la sută cred că semenii lor sunt delăsători.
Expresiile care îi descriu cel mai bine pe romani sunt, în opinia lor: "A face haz de necaz" (47 la sută dintre cei care au răspuns la studiu menţionează această expresie între primele trei), "Să moară şi capra vecinului" (44 la sută), "Om trăi şi om vedea" (40 la sută) şi "Lasă că merge şi aşa" (36 la sută).

Citit 722 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.