Consilier juridic al Primăriei Brăila, reclamat de ANI la Parchet

Consilier juridic al Primăriei Brăila, reclamat de ANI la Parchet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la un consilier juridic al Primăriei Brăila care nu şi-a trecut în declaraţia de avere sume plătite de societăţi unde lucra, deşi este funcţionar public, astfel că ANI a stabilit că acesta a încălcat şi regimul incompatibilităţilor.

ANI informează, vineri, că a constatat, în urma procedurilor de evaluare declanşate în 13 septembrie, indicii referitoare la posibila săvârşire de către Cristina Ioana Zamfirache, consilier juridic în cadrul Primăriei Municipiului Brăila, a infracţiunilor de conflict de interese şi fals în declaraţii, cât şi încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților.

Conform dispoziţiilor articolului 253, indice 1, din Codul penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

În opinia ANI, Cristina Ioana Zamfirache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada mai 2003 - 1 octombrie 2010, întrucât a deţinut simultan funcţiile de: consilier juridic în cadrul Primăriei municipiului Brăila, consilier juridic în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila, angajat în cadrul SC BRAICAR SA Brăila, încălcând, astfel, dispoziţiile 94, alin. (2), lit. a) și c) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public.

Ea a semnat în calitate de consilier juridic şi în calitate de salariat, acordând viza de legalitate, diverse documente care se refereau la interesele sale personale privind salarizarea şi funcţia deţinută, fapt ce constituie conflict de intrese. Ea a semnat două acte adiţionale prin care se modifică clauza contractului individual de muncă, referitoare la salarizarea acesteia; două acte adiţionale, referitoare la funcţia deţinută, trecând de la consilier juridic I la consilier juridic senior, respectiv, de la consilier juridic senior la consilier juridic I A; a avizat pentru legalitate două decizii privind reîncadrarea şi salarizarea acesteia.

În cazul acesteia, ANI a constatat indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât, în declaraţiile de avere şi de interese, completate şi depuse în perioada 2010 - 2011, nu a menţionat veniturile în sumă totală de 97.024 de lei, obţinute de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila şi de la SC BRAICAR SA Brăila.

Zamfirache nu a menţionat în niciuna din declaraţiile de avere depuse la data de 29 aprilie 2005, 26 mai 2006, 15 iunie 2007, 12 mai 2008, 20 mai 2009, 16 aprilie 2010, 5 octombrie 2010 veniturile în sumă totală de 97.024 de lei, obţinute de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila şi de la SC BRAICAR SA Brăila.

Astfel, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Galaţi cu privire la posibila săvârşire de către Cristina Ioana Zamfirache, consilier juridic în cadrul Primăriei Municipiului Brăila, a infracţiunilor de conflict de interese şi fals în declaraţii, prevăzute şi pedepsite conform prevederilor art. 2531 şi art. 292 din Codul Penal al României.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Citit 3107 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.