Profitul Petrom a urcat în 2011 cu 72%, la un record de 887 milioane de euro

Profitul Petrom a urcat în 2011 cu 72%, la un record de 887 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72 la sută, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, la vânzări de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vânzări de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un câştig de 779 milioane lei şi vânzări de 5,45 miliarde lei.

Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Petrom a constituit în ultimul un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei şi anunţată la începutul acestui an.

"Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţionala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din Romania. Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)", a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom a intrat anul trecut şi pe sectorul energiei electrice, prin începerea operaţiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobanţu. Totodată, grupul a finalizat construcţia centralei Brazi, însă operarea comercială este acum preconizată pentru a doua parte a acestui an.

"În pofida cererii deteriorate pe piaţa de retail, 2011 a fost primul an după privatizare când Rafinare şi Marketing a înregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzând elementele speciale, susţinut de îmbunătăţirea performantei operaţionale din rafinare. Ne vom concentra în continuare pe creşterea eficienţei şi disciplina financiară, în vederea dezvoltării noastre durabile şi pentru a ne atinge potenţialul de creştere", a mai spus Mariana Gheorghe.

Citit 854 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.