FMI îi cere României îndeplinirea angajamentelor existente pentru a încheia un nou acord
Foto: Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer

FMI îi cere României îndeplinirea angajamentelor existente pentru a încheia un nou acord
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii FMI, CE şi BM au afirmat, în întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, că România va trebui să îşi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că mai multe reforme structurale nu au fost finalizate în grafic, anunţă Preşedinţia.

"În cadrul întrevederii, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au afirmat că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit", relatează un comunicat de presă remis de Administraţia prezidenţială.

De asemenea, experţii FMI, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au mai spus că, pentru a obţine creştere economică, "România are nevoie de o creştere a productivităţii, de investiţii de capital în productivitate, dar şi investiţii în capitalul uman".

Şeful delegaţiei, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că "este foarte important să se realizeze reforma sistemului de sănătate, dar şi ca actualul sistem de educaţie să formeze persoane cât mai bine pregătite pentru a răspunde cerinţelor existente pe piaţa muncii".

Totodată, în întrevederea cu delegaţia comună a organismelor internaţionale, preşedintele Băsescu a afirmat că "pentru România cel mai important lucru trebuie să fie în prezent implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, membrilor delegaţiei FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie pornit de la ideea că imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie autorităţile de la Bucureşti trebuie să lucreze la reformele structurale.

"Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa", le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE.

De asemenea, preşedintele a afirmat că ştie că reprezentanţii FMI, CE şi BM nu sunt foarte mulţumiţi în acest moment privind situaţia programului din România şi a adăugat că şi el este în "aceeaşi situaţie", având în vedere că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.

La rândul său, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că provocarea reală a României este să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, adăugând că trebuie luate şi măsuri în acest sens pentru a avea rezultate.

"Aţi avut dreptate când aţi spus că provocarea reală acum este trecerea de la austeritate şi macrostabilitate economică la creştere şi crearea de noi locuri de muncă. Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Şi tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creştere economică şi economia să meargă", a afirmat Erik de Vrijer.

Citit 593 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.