ANSVSA îi învaţă pe consumatori cum să deosebească mielul de câine în pieţe

ANSVSA îi învaţă pe consumatori cum să deosebească mielul de câine în pieţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produsele alimentare pentru Paşte numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi arată la ce trebuie să fie atenţi consumatorii atunci când fac cumpărăturile.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cei care cumpără carnea şi organele de miel trebuie să se asigure că merg în spaţii autorizate, unde produsele sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare, precum şi după sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Din punctul de vedere al originii cărnii, se identifică două tipuri de carne: cea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi cea care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, precizează sursa citată.
Potrivit ANSVSA, carnea de miel (ied) care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate: denumirea ţării, respectiv "ROMÂNIA" cu majuscule sau codul ISO al ţării "RO", numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine şi abrevierea Comunităţii Europene.
Carnea de miel (ied) obţinută prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: "ROMÂNIA", iar în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii.
"Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei, precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru", arată ANSVSA, menţionând că face aceste precizări pentru prevenirea substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt uşor de confundat pentru o persoană neavizată.

 

 

Citit 890 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 16:40

3 comentarii

 • postat de cocalar
  Joi, 18 Aprilie 2013 22:52
  Daca il mai tineau in functia de director pe acel pampalau...da mancam numai caini...cainii pe care-i omoara nevasta- sa la cabinet...ca ce fac ei nu se vede....sunt persoane influiente....sa mergeti sa vedeti cum vorbeste un fost director cu clientii la cabinetul personal...cata aroganta...pentru ei nu exista lege..
  0
  0
  Raportează
 • postat de AURELIA
  Joi, 18 Aprilie 2013 14:08
  PAI DACA TOT SE VINDE IN PIETE ASA CEVA........ACEST ANSVSA, , N-AR FI MAI BINE SA-SI FACA DATORIA SI SA NU LASE SA AJUNGA IN PIETE CARNE DE CAINE IN LOC DE CARNE DE MIEL????? NU sunt ei cei indrigiuti sa puna stampila pe fiecare animal expus, deci sa-si asume raspunderea pt ceea ce se vinde in piata?????
  0
  0
  Raportează
 • postat de suparat
  Miercuri, 17 Aprilie 2013 19:13
  Romania, tara tuturor posibilitatilor........!! Dar daca nu se mai consuma carne de miel , ce ar fi ?????
  Sa lasam bietele animale sa traiasca ?????Ce tot atita "Paste " o zi ca toate celelalte........macar daca ne-am
  schimba dupa post, si dupa consumul carnii de miel......!!!??? Dar tot dobitoci raminem !!!
  Asa ca, sa lasam animalele, doar pt lapte, lina !!!!!NU PENTRU TAIAT !!!! Pamintul iti atitea de mincat ...!!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.