Iliescu susţine în continuare că "actele de vandalism" din 13 iunie 1990 au determinat venirea minerilor

Iliescu susţine în continuare că "actele de vandalism" din 13 iunie 1990 au determinat venirea minerilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine în continuare că fără "actele de vandalism" din 13 iunie 1990 nu ar fi avut loc venirea minerilor şi violenţele din 14-15 iunie, el apreciind că a pune acele evenimente pe seama conducerii politice de atunci reprezintă o "speculaţie politică rudimentară".

"Declaraţiile făcute la câteva posturi de televiziune, privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, sunt declaraţiile unor oameni frustraţi care au trăit o amară decepţie în urma alegerilor din 20 mai 1990, când electoratul s-a pronunţat, printr-o majoritate zdrobitoare, în favoarea reprezentanţilor Frontului Salvării Naţionale", susţine Ion Iliescu într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Fostul şef al statului arată, totodată, că, spre deosebire de oamenii politici responsabili, inclusiv din conducerile PNŢCD şi PNL şi care şi-au retras, atunci, reprezentanţii dintre manifestanţii din Piaţa Universităţii, un grup de oameni "iresponsabili" au continuat să ocupe Piaţa Universităţii, "menţinând în mod artificial un punct de tensiune în centrul Capitalei".

Numărul victimelor după evenimentele sângeroase din 14-15 iunie 1990 este controversat. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor este de 746 iar numărul morţilor este de şase: patru morţi prin împuşcare, un decedat în urma unui infarct şi o persoană înjunghiată. Viorel Ene, preşedintele „Asociaţiei Victimelor Mineriadelor”, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domneşti şi Străuleşti. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morţilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent şi nu a existat nicio poziţie oficială împotrivă”.

Citit 795 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.