Preşedintele Camerei Deputaţilor: Alegerea primarilor în două tururi ar fi un regres

Preşedintele Camerei Deputaţilor: Alegerea primarilor în două tururi ar fi un regres
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat luni că a privit cu foarte mare atenţie "întâmplarea întâmplătoare" în care parlamentari liberali au depus proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi consideră că acest proiect ar fi un regres.

"Am privit cu foarte mare atenţie această întâmplare întâmplătoare în care foarte mulţi parlamentari liberali au venit cu acest proiect. Ar fi un pas înapoi, un regres al societăţii româneşti, un primar ales din primul tur este un primar credibil", a declarat Zgonea în legătură cu proiectul depus de parlamentari liberali prin care primarii fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedinţii de CJ să fie aleşi de consilieri.

Zgonea a spus că, atunci când legea a fost modificată astfel încât primarii să fie aleşi într-un singur tur, toate grupurile parlamentare au fost consultate şi a fost o decizie unanimă. El a arătat că la acel moment România a făcut un pas înainte deoarece erau păstrate mai multe resurse financiare la buget şi cel mai bun câştiga.

Zgonea a arătat că a avut o discuţie pe această temă cu colegi liberali din grupurile parlamentare, dar că este decizia liberalilor dacă îşi retrag acest proiect.

"E decizia lor, ei ştiu foarte bine că astfel de decizii majore pentru politica românească nu se iau prin promovarea unui proiect de lege, ci o comisie specială la momentul oportun ia decizia dacă trebuie un proiect de lege modificat. Aşa a fost şi când au fost alegerile locale şi pentru alegerile parlamentare", a adăugat Valeriu Zgonea.

El a spus că este preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legii electorale, o lege "strâmbă", care creează probleme de buget şi care a dus la 120 de parlamentari în plus.

Întrebat dacă a participat la şedinţa USL restrânsă, Zgonea a spus că a avut un dialog cu ceilalţi colegi ai lui şi că lucrurile merg foarte bine la Camera Deputaţilor.

"Noi ne înţelegem foarte bine la Camera Deputaţilor, nu am luat nicio decizie fără să ne consultăm între grupurile politice parlamentare, aşa se întâmplă la noi, lucrurile merg aici şi sper ca acest mecanism de la Camera Deputaţilor să fie şi în USL. În acest moment nu sunt probleme majore din punctul meu de vedere, anumite declaraţii pe care le am prieteneşti, când am ceva de spus spun, cu stilul meu, aşa, mai simplist, sper să mergem înainte", a precizat Zgonea.

Parlamentarii PNL - 63 de senatori şi deputaţi - propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

Citit 485 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2013 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.