UPDATE | Noii miniştri au depus jurământul

UPDATE | Noii miniştri au depus jurământul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE, 17 octombrie | Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marți, 17 octombrie, decretele de numire ale lui Paul Stănescu în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Felix Stroe în funcţia de ministru al Transporturilor şi Marius Nica în funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene. Şeful statului a semnat şi decretele prin care a luat act de demisiile lui Sevil Shhaideh din funcţiile de viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Alexandru-Răzvan Cuc din funcţia de ministru al Transporturilor şi Rovana Plumb din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene. Noii miniştri au depus, marți seară, jurământul, la Palatul Cotroceni.


Trei noi miniştri în Guvernul Tudose | Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat


După ce, joi seară, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au renunţat la fotoliile de ministru, la cererea premierului Mihai Tudose, într-o şedinţă extrem de tensionată, care a durat aproximativ şapte ore (până aproape de miezul nopţii), vineri, 13 octombrie, social-democraţii au convocat din nou Comitetul Executiv al partidului, pentru a stabili cine le va lua locul demisionarilor.

Sevil Shhaideh, care a devenit consilier de stat, va fi înlocuită la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene de către unul dintre cei mai influenţi social-democraţi - senatorul Paul Stănescu. Jurnaliştii din presa centrală informează că Paul Stănescu a fost, printre altele, preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, timp de opt ani, iar din 2016 este senator. El şi-a impus şi fratele pe listele parlamentare, Alexandru Stănescu fiind deputat, iar soţia sa a ajuns, din profesor la Şcoala generală Vişina, consilier la Ministerul Educaţiei. Familia Stănescu e reprezentată la nivel politic şi de tatăl celor doi fraţi parlamentari, care a fost primar PSD în comuna Vişina până la 75 de ani. Jurnaliştii de la Hotnews scriu că Paul Stănescu este considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influenţă majoră la nivel central. El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alături de alţi lideri PSD din sud, să preia şefia partidului. Între timp, însă, relaţiile Stănescu - Dragnea s-au răcit în ultimele luni, potrivit mai multor surse din partid.

În locul lui Răzvan Cuc, la Ministerul Transporturilor, social-democraţii l-au desemnat pe Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa şi manager al Regiei de Apă din Constanţa, din anul 2003. La începutul zilei, Stroe era dat drept posibil ministru al Dezvoltării. Jurnaliştii de la Hotnews scriu că, într-un interviu acordat în urmă cu doi ani publicaţiei info-sud-est, Stroe relata cum a rezistat să stea deoparte de gruparea Mazăre: "Nici n-au încercat, pentru că ştiau că îi voi respinge ferm şi vom intra şi în altfel de discuţii. Nu au existat presiuni pentru că eu sunt un tip foarte ferm, dur şi insensibil". În perioada 1978-1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, din care cinci ani a comandat nave de război.

Social-democratul Marius Nica va fi noul noul ministru delegat pentru Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb. El este, în prezent, consilier de stat al premierului Tudose. Marius Nica a mai fost consilier de stat şi pentru fostul premier, Sorin Grindeanu, şi a ocupat şi funcţia de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ponta, în perioada martie - noiembrie 2015. A absolvit Academia de Informaţii, a lucrat în MApN şi a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, în calitate de secretar general, la Ministerul Mediului şi la Ministerul Muncii. Nica, o prezenţă publică extrem de discretă, a absolvit Academia Naţională de Informaţii a SRI în 2003, potrivit Hotnews. A lucrat apoi în Ministerul Apărării.

Paul Stănescu, Felix Stroe şi Marius Nica vor fi învestiţi în funcţie săptămâna viitoare.

Citit 1372 ori Ultima modificare Marți, 17 Octombrie 2017 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.