Taxă de solidaritate, pentru cheltuieli sociale

Taxă de solidaritate, pentru cheltuieli sociale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Taxa de solidaritate se întoarce. Deşi, în urmă cu ceva timp, guvernanţii au eliminat, din vorbe, posibilitatea introducerii unei astfel de măsuri, ministrul Finanţelor a anunţat introducerea unei taxe de solidaritate de doi la sută, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a recunoscut, miercuri seară, la postul de televiziune Antena 3, că impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi pus în aplicare începând cu anul viitor, aşa cum prevede programul de guvernare asumat de PSD şi ALDE. "Această măsură nu va fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului".

Demnitarul a anunţat, în schimb, o taxă de solidaritate de doi la sută pentru angajatori, spre surprinderea opiniei publice, care primise asigurări verbale că această idee nu va mai fi pusă în aplicare. Ministrul Finanţelor a anunţat totodată că, începând cu anul 2018, impozitul va scădea de la 16 la 10 la sută "pentru absolut toate veniturile", concomitent cu reducerea şi transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Ionuţ Mişa a vorbit şi despre faptul că pentru categoriile de muncă clasa I şi a II-a "angajatorul va avea, în continuare, obligaţia să plătească contribuţiile".

"Spre diverse destinaţii"

Întrebat, ieri, ce se va întâmpla cu banii colectaţi din taxa de solidaritate, ministrul Finanţelor a declarat, potrivit Hotnews, că 90 la sută din contribuţia de solidaritate socială va merge la buget "pentru anumite cheltuieli sociale", "spre diverse destinaţii, în funcţie de solicitări". Restul de zece la sută, din cei doi la sută aplicaţi fondului de salarii, adică 0,2 la sută, va merge tot la buget şi va fi folosit, spune Mişa, pentru achitarea contribuţiilor sociale ale salariaţilor companiilor care au intrat în insolvenţă. Ionuţ Mişa a precizat că proiectul este deja pe circuitul de avizare şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Mişa a spus că, de la 1 ianuarie, contribuţiile sociale vor fi de 35 la sută la angajat şi de doi la sută la angajator. Acest lucru înseamnă că Guvernul, după ce a mutat toate contribuţiile sociale în sarcina angajatului, a mai instituit o contribuţie şi pentru angajator. Ministrul a insistat, de mai multe ori, că, prin noul sistem al contribuţiilor, nu numai că vor creşte salariile angajaţilor, dar nu va fi un efort suplimentar din partea angajatorului.

Citit 1365 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2017 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.