Marea revoluţie fiscală, adoptată de Guvern

Marea revoluţie fiscală, adoptată de Guvern
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În timp ce aproximativ 1.000 de persoane din sectorul bugetar şi privat protestau la Guvern, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, aspru criticată de sindicate, patronate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a avertizat că "marea revoluţie fiscală" se transformă de fapt într-o "ţopăială fiscală".

Actul normativ adoptat de către Guvern prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, şi scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută. Au fost, de asemenea, aprobate ordonanţele privind creşterea pensiei sociale la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum şi cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii. În schimb, creşterea salariului minim s-a amânat, iar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că ordonanţa de urgenţă va fi adoptată săptămâna viitoare.

"Inflamare excesivă a opiniei publice"

Premierul Mihai Tudose a declarat că sindicatele au fost anterior de acord cu transferul contribuţiilor, însă s-au răzgândit. "Este o inflamare excesivă a opiniei publice", a precizat el, citat de Digi 24. "Nu e vorba despre trecerea contribuţiilor. Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri... foarte ferme, pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm nişte măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem nişte bani... să plătim la educaţie, sănătate. S-au inflamat nişte multinaţionale", a spus Tudose, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul i-a dat apoi cuvântul ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa. El a declarat că modificările Codului fiscal "aduc importante beneficii pentru cetăţeni şi firme". "Reducerea impozitului pe venit la 10 la sută pentru salariaţi, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepţia veniturilor din dividende. Se reduc contribuţiile sociale cu două procente, se transferă contribuţiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului, fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creşterea contribuţiilor pentru pensii", a spus el. Mişa a mai spus că ordonanţa reduce numărul contribuţiilor de la nouă la trei: CAS, CASS şi contribuţia pentru muncă. "O altă măsură benefică pentru salariaţi e majorarea nivelului salariului brut de la care se acordă deducerile", a mai spus ministrul Finanţelor.

În paralel, sindicatele au anunţat acţiuni de protest în toată ţara şi au invitat cetăţenii să li se alăture, iar PNL a spus că va depune moţiune de cenzură, însă şansele ca aceasta să treacă sunt aproape nule.

Citit 2246 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2017 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.