Ambulanțe noi pentru transportul copiilor născuți prematur
Foto: Arhivă VL

Ambulanțe noi pentru transportul copiilor născuți prematur
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noi ambulanţe destinate special transportului copiilor născuţi prematur vor fi achiziţionate de Guvern, potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Oficialul a adăugat şi faptul că România a progresat mult în ceea ce priveşte transportul prematurilor. Cu toate acestea, rata mortalităţii infantile este încă la cote ridicate în ţara noastră.

"Am progresat mult în ideea transportului copiilor nou născuţi prematur. Dacă analizăm, numai acum zece ani, nu aveam maşini specializate. Erau vreo două în ţară, prin 2004 – 2005. Elicopterele nu erau echipate cu incubatoare potrivite pentru copii. Acum, cel puţin, avem maşini pe regiuni. Avem maşini în mai multe judeţe, care asigură transportul neonatal al copiilor aflaţi în stare critică. În proiectul de achiziţii de ambulanţe care va avea ca sursă de finanţare chiar fonduri europene, sunt prevăzute zece maşini de nou născuţi ce vor înlocui maşinile care sunt învechite, plus întărirea capacităţii de transport şi pe calea aeriană. Sunt ambulanţe dedicate nou-născuţilor, sunt cu incubator, cu o masă specială încălzită de lucru, în cazul în care nou-născutul are o problemă echipa medicală să poată să se oprească, să lucreze, să îl stabilizeze. (...) În cursul acestui an va avea loc licitaţia, după care livrarea lor va fi anul acesta sau anul viitor", a precizat Arafat, într-o dezbatere publică.

Judeţul Galaţi nu are o astfel de maşină

Potrivit secretarului de stat, numeroase vieţi au fost salvate, în ultimii ani, datorită existenţei unor astfel de unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou-născuţi. În lipsa elicopterelor SMURD şi a ambulanţelor special destinate acestui scop, mulţi sugari aflaţi în stare critică nu ar fi supravieţuit până la unitatea sanitară către care erau transferaţi. "Nu există zi să nu avem unul - două sau chiar trei din elicopterele noastre fără să aibă o intervenţie de transport neonatal, iar ambulanţele pentru nou-născuţi transport, de regulă, dacă distanţa este mai mică sau dacă elicopterele nu pot să facă transportul pe cale aeriană din cauze meteo", a arătat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În prezent, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi nu există nicio astfel de ambulanţă. ”Maşini special dotate pentru terapia intensivă a copiilor născuţi prematur există, cel mai aproape de Galaţi, la Iaşi şi la Bucureşti. Noi avem două incubatoare pentru nou-născuţi, însă este vorba de incubatoare simple, care nu sunt destinate copiilor aflaţi în stare critică”, a precizat, pentru ”Viaţa liberă”, dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.

Citit 2251 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Martie 2018 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.