Sri Lanka, exotism şi spiritualitate. ”Cea mai frumoasă insulă din lume”

Sri Lanka, exotism şi spiritualitate. ”Cea mai frumoasă insulă din lume”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Micuţa ţară din sudul Indiei, cunoscută şi sub numele de Ceylon, despre care Marco Polo spunea cândva că este "cea mai frumoasă insulă din lume", e din ce în ce mai mult o atracţie turistică de top.

Începi excursia din capitala Colombo, una dintre cele mai aglomerate capitale ale lumii, pe vremuri casă a colonialiştilor arabi, portughezi, olandezi şi britanici, de la care au rămas multe influenţe. Vei face turul oraşului şi vei admira Bazarul Pettah, piaţa plutitoare, Colombo Port City, "spitalul olandez", strada bijuteriilor, Piaţa Independenţei, templul Kelaniya.

Al doilea oraş pe care-l vei vedea este Galle, capitala administrativă a sudului, marcat de trei stiluri arhitectonice coloniale: olandez, britanic şi portughez. Aici vei vizita Fortul Olandez, exemplu de tehnică militară, care include o biserică ridicată în anul 1754, bastionul Zwart şi Farul.

Urmează Tissamaharama, oraş în care te vei caza pentru a porni către Kataragama, pământul sfânt din Sri Lanka, loc de pelerinaj pentru comunităţile hinduse, budiste şi vedda. Vizitezi Kiri Vihara şi Maha Dewale, două temple superbe şi pleci mai departe către Buduruwagala, pentru a vedea cea mai mare sculptură în stâncă ce-l reprezintă pe Buddha.

Următorul stop este la Bandarawela, dar pe drum vei face un popas pentru a vedea spectaculoasa cascadă Rawana, cu o cădere de apă de 54 de metri. De la Bandarawela, vei pleca spre Nuwara Eliya, pe drum urmând a vizita Templul Dowa, Grădina Botanică Hakgala şi Templul Seethai Amman. Nuwara Eliya e unul dintre principalele puncte de atracţie turistice din Sri Lanka, oraş supranumit "mica Anglie", datorită evidentelor influenţe coloniale britanice - Cabana Reginei, Hill Club, Grand Hotel, Casa Guvernatorului şi altele.

Următorul oraş este Peradeniya, unde te vei trezi în mijlocul a peste 5.000 de specii de plante, flori exotice şi pomi tropicali, vizitând Grădina Botanică Regală. În Templul Dintelui, din Kandy, vei avea de-a face din nou cu lumea lui Buddha - construit în secolul 17, se spune despre acest templu că adăpoesteşte unul dintre caninii lui Buddha, dintele fiind luat din gura acestuia în timp ce el zăcea pe patul de moarte. Kandy e un oraş frumos, pe care-l vei vizita pe îndelete, după care vei merge să vezi trei importante temple din zonă: Gadaldeniya, Embekka şi Lankatilaka, fiecare cu minunăţiile şi secretele lui. Un alt loc în care te vei opri cu mare plăcere este Mânăstirea Aluvihara, una care marchează istoria buddhismului, deoarece, se spune, aici au fost descoperite cele mai importante scrieri din scriptura budistă - Tripitaka. În Matale, schimbi registrul şi vizitezi o Grădină de Condimente - plante care mai de care mai aromatizate şi mai picante, folosite în gastronomia din Sri Lanka dar şi exportate în întreaga lume. Urmează un alt templu buddhist - Nalanda şi drumul către Sigiriya, fosta capitală regală.

De aici, vei avea multe lucruri de vizitat. Mai întâi va fi Anuradhapura, o veche capitală a ţării, unde vei face un tur al oraşului, pentru a vedea cel mai vechi copac din lume: Sri Maha Bodi. Se spune că acest copac a fost adus în ţară de către Their Sangamitta, fiica împăratului Asoka, şi a fost plantat în Parcul Mahameghavana din Anuradhapura în anul 249 î.Hr., de către regele Devanampiyatissa. După o serie de temple şi grădini, te întorci în Sigiriya, urmând ca, a doua zi, să porneşti către Medirigiriya, cu oprire în Polonnaruwa, capitala medievală din perioada imperială a Regatului Ceylon.

Dar cireaşa de pe tort va fi la Fortăreaţa de Piatră, construită de regele Kashyapa, în secolul 5. Este unul dintre cele mai valoroase monumente din Sri Lanka, pe care localnicii îl consideră a opta minune a lumii, un palat şi o fortăreaţă ridicate pe un imens platou stâncos, la 370 de metri deasupra nivelului mării. Vizitezi inclusiv grădinile din apropiere şi îţi continui drumul către Aukana, pentru a vedea o nouă statuie imensă reprezentându-l pe Buddha, sculptată de un artist anonim.

Ultimele obiective pe care le vei vizita sunt Peşterile din Dambulla - cinci peşteri intrate în Patrimoniul UNESCO, ce adăpostesc o mulţime de statui şi picturi, pe o suprafaţă de 2.100 m². Vei mai vedea apoi oraşul Negombo, înainte de a te reîntoarce în capitala Colombo.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 5992 ori Ultima modificare Marți, 29 Mai 2018 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.