Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
4 comentarii

Municipiul Galați ar putea avea destul de multe lucruri de oferit vizitatorilor săi și, totodată, ar putea reprezenta o piesă importantă în promovarea turismului local și regional. Vom face astăzi un tur al orașului, pentru a vedea pe scurt care sunt principalele sale atracții turistice.

Prima destinație va fi Faleza Dunării, care reprezintă un punct de atracție important, atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Este de remarcat lungimea totală a acesteia. Până la urmă, avem cu ce să ne lăudăm, nu? Noi, gălățenii, avem cea mai lungă faleză amenajată de pe cursul Dunării din Europa. Odată cu închiderea sălilor de fitness, Faleza Dunării poate reprezenta un loc ideal unde iubitorii de mișcare pot practica diferite activități, cum ar fi mersul cu bicicleta sau joggingul. Din punct de vedere vizual, consider că faleza aduce un mare plus orașului, conferindu-i un caracter mult mai dinamic.

Biserica "Precista", amplasată în imediata apropiere a Falezei Dunării,  este cel mai vechi monument istoric din oraşul Galaţi. În secolul al XVII-lea, această biserică îndeplinea o dublă funcţie: lăcaş de cult şi cetate de apărare împotriva cotropitorilor. Biserica este construită în domnia lui Vasile Lupu, fiind o ctitorie negustorească a anilor 1643-1647. Are turnul clopotniță inclus în corpul bisericii, și podul fortificat.

De remarcat faptul că principalele materiale de construcție folosite au fost piatra și cărămida, ceea ce conferă construcției durabilitate. Biserica Precista a fost sfințită în septembrie 1647 și a fost închinată Mănăstirii Vatopedu, de la Muntele Athos. Biserica a fost restaurată după anul 1945 și reprezintă în prezent un important punct de interes turistic al orașului.

Strada Domnească a fost și rămâne una dintre principalele artere de circulație ale orașului Galați. Mergând pe această stradă arhicunoscută, putem întrezări clădiri construite într-un frumos stil neoclasic, care datează din secolul al XIX-lea. Biserica romano-catolică este un exemplu în acest sens, construcția acesteia fiind finalizată în anul 1838, în urma deciziei consulului Regatului Sardiniei (ulterior al Italiei), care avea sediul tot pe strada Domnească, la nr. 70 (în clădirea din dreapta sediului "Vieţii libere"). 

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, realizată din bronz, este dedicată primului domnitor al Principatelor Unite. În timpul domniei sale, s-au înfăptuit numeroase reforme, care au dus la o dezvoltare accelerată a noului stat. De asemenea, statuia face referire și la reforma agrară, care a fost înfăptuită în 1864, de către domnitor. Statuia a devenit realitate după înfiinţarea, în 1912, a unui comitet care milita pentru construirea unui monument reprezentativ pentru  importanța simbolisticii unirii. Sculptorul florentin Raffaello Romanelli este cel care s-a ocupat de proiectarea monumentului, care includea inițial mai multe altoreliefuri, dar și bustul lui Lascăr Catargiu. Pe 14 iulie 1928, a avut loc inaugurarea monumentului, în fața Grădinii Publice. Ulterior, în anul 1948, autoritățile comuniste au îndepărtat bustul lui Lascăr Catargiu de pe soclu, iar monumentul a fost redenumit "Monumentul muncilor agricole". În data de 9 mai 1972, a fost adusă statuia din prezent, care este o operă a sculptorului Ion Jalea.

Citit 5410 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 00:39

4 comentarii

 • postat de carmen Miercuri, 28 Aprilie 2021 12:51 195.32.91.*** Link la comentariu
  1
  3

  sa duci turistii pe 5 km pe faleza sa vada dunarea ,ca sa cumpere pop corn,sa ii duci la statuie ,ca pe pioneri ,coborand scarile necuratate ,fara un vas cu o floare ......si sa vada panaramele de dughenele de la baza .... morrrr,oare chiar nu au iesit din tara cei care gandesc ...cum este afara si cum e la noi ....hai recunoaste ti ca e targ nu oras ...

  Raportează
 • postat de Alexutz Luni, 26 Aprilie 2021 14:27 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  4

  Sex, drugs si pacanele a spus un filozof al orasului. Are dreptate.

  Raportează
 • postat de Smaranda Enica Luni, 26 Aprilie 2021 08:24 89.137.30.*** Link la comentariu
  2
  11

  Avem mai multe decât cele prezentate în articol. Trebuie doar popularizare și spusă și istoria din spatele lor. Lumea ori nu le cunoaște, ori e prea grăbită să le acorde importanța cuvenită.

  Raportează
 • postat de George Duminică, 25 Aprilie 2021 22:01 5.14.159.*** Link la comentariu
  4
  10

  Atât? Doar 3 repere?

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro