Biserica Neagră este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Brașov și unul dintre cele mai cunoscute din România. Inclusiv turiștii străini care ajung în Transilvania au grijă să nu rateze o vizită aici.
Vă oferim în acest articol cele mai interesante informații despre Biserica Neagră, renăscută din propriul foc pentru a ne oferi şase secole de cultură și istorie.
Construcția Bisericii Negre a început în secolul al XIV-lea, pe locul unei biserici mai vechi. Inițial, a purtat hramul Sfintei Maria, cea care este și ocrotitoarea orașului Brașov. Scopul construirii sale a fost atragerea de noi adepți spre catolicism. Cu toate acesteaă, biserica nu și-a îndeplinit scopul iniţial, deoarece autoritățile locale ale vremii au transformat-o rapid într-un lăcaș de cult evanghelic.
Construcția bisericii a fost finalizată abia la sfârșitul secolului al XV-lea, atacurile tătarilor și turcilor spunându-și cuvântul în ceea ce a însemnat forța de muncă și resursele alocate. Dimensiunile sale sunt însă impunătoare chiar și pentru tehnicile de construcție moderne, având o capacitate de 5.000 de persoane.
Cel mai dificil episod din existența bisericii a fost marele incendiu din 1689, care a spulberat Brașovul. Biserica a ars și ea, rămânând în picioare doar zidurile din piatră, înnegrite de fum. De atunci, biserica și-a căpătat denumirea pe care o poartă și astăzi - Biserica Neagră. Și tot de atunci, toată lumea a înțeles că această biserică renaște din propria cenușă precum pasărea Phoenix.
Biserica a fost restaurată în secolul al XVIII-lea, însă chiar și în ziua de astăzi se mai fac lucrări pentru aducerea ei la gloria de altădată.