Napoli - mâncare mai ieftină ca-n România, plajă și obiective turistice

Napoli - mâncare mai ieftină ca-n România, plajă și obiective turistice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pentru Pompei, Herculaneum, plajă, pizza și roșii de Vezuviu, merită să mergi la Napoli. Mai ales că mâncarea este mai ieftină decât în restaurantele din București, insulele grecești sau orașele din Cipru. Ca destinație de vacanță este o zonă perfectă, care îmbină istoricul cu relaxarea. Mergem la Napoli în special pentru a vizita Pompei și Herculaneum, orașele antice distruse de erupția Vezuviului.

După ce aterizezi pe aeroportul din Napoli, e posibil să stai o oră până treci de securitate, mai ales dacă ești printre ultimii care au coborât din avion.

Cazarea ideală este în zona Garibaldi, lângă gară, deoarece e mai facilă deplasarea către diverse orașe și situri arheologice. De asemenea, este foarte bine să-ți faci din timp un card (online), cu ajutorul căruia să circuli peste tot. Un astfel de card îți oferă şi două intrări gratuite la muzee și situri arheologice (poți să alegi Pompei și Herculaneum) și transport gratuit pe linia Circumvesuviana.

După ce te apropii mai mult de centrul orașului, vei observa multe clădiri dărăpănate, dar frumoase.

Mare atenție la trecerile de pietoni, să nu dea o mașină sau un scuter peste tine. Cei care le conduc nu se uită, aşa că fii foarte atent! În mijloacele de transport în comun se folosește masca de protecție.

Ca să ajungi la Pompei și Herculaneum va trebui să iei trenul pe linia Circumvesuviana. Ideal este să mergi prima dată la Pompei. Este uriaș: trei ore minimum ca să vezi cea mai mare parte. După ce ai terminat cu Pompei, recomandarea ar fi să mergi spre Herculaneum. Ia Circumvesuviana spre Napoli și opreşte-te la Ercolano. Acolo ai de ales între un autobuz spre Vezuviu şi al doilea sit arheologic. Herculaneum, primul oraș lovit de erupție, este conservat mai bine. Doar o parte poate fi însă văzut, deoarece restul se află sub actualul oraș.

Pentru că a mai rămas o parte din zi, poți merge, pentru a te relaxa, la Antico Bagno Favorita, unde este o plajă cu nisip negru, datorită zonei vulcanice. Senzația este foarte ciudată, mai ales când intri în apă și vezi totul negru.

Insula Capri

Din Napoli, poți lua feribotul spre insula Capri. Ideal este să mergi dimineața, deoarece odată ajuns acolo, vei dori să te bucuri de tot ce vezi. Dimineața este un feribot ceva mai ieftin, la 17 euro, apoi prețul urcă la peste 20. Odată ajuns pe insulă, ai de ales între a merge pe jos, ori a lua autobuzul. Drumul contează mai mult decât destinația, peste tot vei vedea lucruri interesante. Recomand Marina Picola, pentru a sta pe o plajă superbă. Nu pleca până nu treci pe la Giardini di Augusto, o grădină botanică cu vedere spre mare.

Positano, de văzut obligatoriu

Ca să ajungi în Positano, mergi pe linia Circumvesuviana cu trenul de Sorrento. O să faci o oră și jumătate. Apoi ai de ales un autobuz cu 2,5 euro ori vasul din port pentru 15 euro. În 40 minute - o oră vei ajunge în Positano. Nu te gândi să mănânci la restaurantele de acolo, decât dacă vrei să admiri priveliștea. Mâncarea este foarte scumpă: de 3-4 ori peste Napoli. Mulți se plâng şi că este cam proastă. Dar la Positano nu te duci să mănânci, ci să admiri priveliștile.

Dacă ai terminat de vizitat Positano, mergi înapoi spre Sorrento, de data asta pentru a-l vizita.

Mâncare bună, ieftină și câteva obiective

Trebuie neapărat să-ţi rezervi o zi pentru a vedea mai bine orașul Napoli. Ia funicularul până spre Castel Sant’Elmo, vizitează (după ce cobori) cartierul spaniol, strada "consumerismului" Via Toledo și poți ajunge până la Piazza del Plebiscito și Basilica Reale Pontificia San Francesco da Paola. Mergi apoi spre faleză, la câteva minute distanță, de unde poți vedea și Vezuviul. De asemenea, nu uita să mergi în Centro Storico, unde pe fiecare străduță vei vedea multe lucruri inedite.

Napoli merită vizitat vara, sunt chestiuni interesante la fiecare pas, așa că nu vei simți cum trece timpul.

(adaptare după un material apărut pe hotnews.ro)

Citit 3520 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.