Monumentul eroilor de pe Măgura Târgului Ocna

Monumentul eroilor de pe Măgura Târgului Ocna
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În luna august 1927, o importantă forță armată austro-ungară s-a deplasat către Est, pe Valea Trotușului, pe linia Oituz-Coșna-Cireșoaia, localități în amonte de Târgu Ocna, cu intenția de a invada Moldova. A fost întâmpinată de două regimente românești care s-au văzut rapid surclasate de forța de luptă a dușmanului. S-a cerut urgent ajutorul și încă două mari unități românești au ajuns pe front într-un marș forțat de 145 km, care a durat doar o zi! La mijlocul lunii, inamicul era respins cu pierderi grele.

În memoria acestor eroi și a celor de la Mărășești-Mărăști-Oituz, peste 14.000 de oameni, s-a ridicat superbul mausoleu din vârful muntelui Măgura. Construirea a început în 1925, sub regele Ferdinand, și s-a încheiat în 1928, sub regele Mihai. Monumentul a fost construit la 504 metri altitudine pe o buză de stâncă, are 22 de metri înălțime, forma aproximativă a unui obuz și s-a ridicat din piatră cioplită. Finanțarea s-a făcut prin subscripție publică.

La parter, o placă de comemorare impresionează până la lacrimi:

Ostaşi ce aţi căzut pentru ţară,

Viteji ai credinţei, soldaţi,

Oriunde în morminte voi staţi,

Vă fie ţărâna uşoară!

Alături de superbul monument se află mormântul caporalului grenadier Constantin Mușat din Regimentul Grăniceri. Luptând pe Valea Prahovei în 1916, el a fost rănit grav de două ori. A doua oară i s-a amputat mâna stângă. După șapte luni de spitalizare, aflând că urma să fie reformat, a fugit din spital, pentru a se alătura camarazilor săi.

Citit 5219 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 08:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.