Turiștii străini, cuceriți de o zonă din România

Turiștii străini, cuceriți de o zonă din România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În țara noastră există foarte multe locuri pitorești, pline de istorie,  și sălbatice, de care foarte puțini români știu. Culmea este faptul că, deși foarte puțini popularizează la nivel local, locuri ca acestea atrag cel mai mult turiștii străini. Noi vă vom prezenta astăzi o zonă de poveste. Tu ai știut de ea?

Există un loc în țara noastră care atrage cel mai mult turiștii străini. Persoanele care au ajuns în această zonă de poveste spun că este ceva de basm. Chiar dacă mulți spun asta, încă puțini dintre noi au ajuns acolo și iată câteva motive pentru care, dacă nu ați făcut-o, ar trebui să vizitați acest loc de vis. 

Locul din România care atrage turiști străini

În județul Mureș se află satul Saschiz. Acesta este foarte aproape de orașul cu iz medieval, Sighișoara. De aici și până la Saschiz sunt doar 20 de kilometri de parcurs. Satele Saschiz, Mihai Viteazu și Cloașterf sunt componentele comunei Saschiz. Puțini români știu că localitatea este înscrisă în patrimoniul cultural UNESCO, alături de Câlnic, Prejmer, Viscri, Dârjiu, Biertan și Valea Viilor, localități înființate de grupuri din spațiul germanic care au dat ceea ce numim sașii transilvăneni, atestați în regiune de la mijlocul secolului 12, drept coloniști în Transilvania, la acea dată parte a Regatului Maghiar. Denumirea de sași sau saxoni nu are legătură cu regiunea de proveniență; această denumire a apărut pentru prima dată în actele cancelariei maghiare cu mult după așezarea ”saxonilor” în Transilvania. Obligațiile lor constau în apărarea granițelor și dezvoltarea economică a regiunii. Coloniștii, care aveau statutul de persoane libere, au primit anumite privilegii precum dreptul de a se autoadministra și erau supușii direcți ai coroanei, motiv pentru care teritoriul lor era denumit ”pământ crăiesc”. După o dezvoltare susținută a meșteșugurilor și a comerțului în secolul 14 și 15, din cauza invaziilor turcești, sașii au fost obligați să ridice un sistem de apărare, construind peste 150 de biserici fortificate și cetăți bisericești, care constituie și în prezent monumente arhitectonice unice. Din punct de vedere istoric, satul Saschiz era atestat documentar pentru prima dată în secolul al XIV-lea. Această zonă este cunoscută pentru că are o fortăreață și o biserică medievală, care au fost construite de sașii transilvăneni. Populația de vorbitori de limbă germană s-au stabilit în Transilvania când acest sat făcea parte din Ungaria. Ruinele fortăreței din secolul al XIV-lea se află în prezent în vârful unui deal care domină această zonă. Biserica fortificată de la sfârșitul secolului al XV-lea are detalii gotice, dar și un turn cu ceas impunător.

Aici veți găsi o zonă de poveste

Satul Saschiz este un centru istoric de tâmplărie și pictură, care a devenit cunoscut în secolul al XVIII-lea pentru ceramica pe care o avea, o ceramică de culoare albastru-metalic. Activitățile economice din prezent includ agricultura, prelucrarea lemnului, dar și turismul. De asemenea, Saschiz păstrează și acum o aromă saxonă distinctivă, însă locuitorii de aici sunt predominant români. Populația este de aproximativ 2.050 de oameni, în toate satele care alcătuiesc comuna. Una dintre principalele atracții turistice de aici este Biserica fortificată, care se situează chiar pe drumul principal și care a fost construită în secolul al XV-lea. Cel de-al doilea punct de atracție turistică din sat sunt ruinele unei cetăți, cunoscute sub numele de „Cetatea țărănească”. 

Sursa: spynews.ro

Citit 5645 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2022 02:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.