Soveja, stațiune în dezvoltare sau în paragină?

Soveja, stațiune în dezvoltare sau în paragină?
Primarul din Soveja, Ionuţ Filimon, şi preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Soveja a devenit un subiect foarte controversat în momentul în care au fost prezentate beneficiile și frumusețile acestui loc foarte cunoscut în rândul gălățenilor, oamenii întrebându-se ce se întâmplă cu Soveja, stațiunea care era cunoscută sub numele de ”Perla Vrancei” în zilele în care se bucura de glorie. Astfel, am hotărât să aflăm ce se întâmplă în Soveja, dacă acest loc este o paragină sau este în plin proces de dezvoltare. 

Părerile sunt împărțite, însă se promite o revenire promițătoare a zonei care cândva era considerată Perla Vrancei. Atât vizitatorii locului cât și primarul, Ionuț Filimon, au o viziune optimistă pentru ceea ce urmează să devină Soveja, având în vedere investițiile din ultimul timp, dar și noile planuri de pe masa aleșilor locali.

Mai este Soveja vizitată de gălățeni?

Oamenii nu se dezic de Soveja, în pofida problemelor prin care trece staţiunea. În continuare, cele 16 pensiuni sunt pline, ba mai mult, mulți gălățeni și brăileni au început să investească în această zonă, cumpărând case încă de la începutul pandemiei, după cum ne spune Gabriel Rîngheanu, un gălățean care a ales Soveja pentru a-şi construi o casă de vacanță, fiind un fidel vizitator al locului. Bărbatul ne-a spus că Soveja, comuna care cuprinde şi satele Dragosloveni și Rucăreni, este ”locul de suflet” la care revine de fiecare dată, pentru ”relaxare și o gură de aer proaspăt, după atâtea zile trăite în praf și poluare urbană”. Ca mulți alți gălățeni, Gabriel preferă această locație, chiar dacă stațiunea propriu-zisă nu mai este funcțională, însă gălăţeanul are încredere în potențialul de revenire și susține ideea că Soveja dispune de cel mai ozonat aer din Europa. ”Se spune că ar fi cel mai ozonat aer din Europa, adevărul este că aici există o simbioză între pădurea de foioase și cea de brazi”. O altă veste bună pe care ne-a dat-o Gabriel Rîngheanu, confirmată ulterior de primarul Ionuț Filimon, este începerea lucrărilor pe DN 2L, Soveja - Lepșa, un drum excepțional prin Parcul Național Munții Vrancei, după cum îl descrie gălățeanul.

”Dumnezeu lucrează prin oameni” 

În urma discuției cu Gabriel Rîngheanu, am hotărât să aflăm de la primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon, dacă cele declarate se confirmă. Acesta ne-a spus că Soveja este în plin proces de dezvoltare și dispune momentan de 16 spații oficiale de cazare și două locuri în care se poate mânca, un punct gastronomic oficial situat în Dragosloveni (unul dintre satele comunei) și un restaurant nou în incinta fostei stațiuni Soveja. Primarul ne-a mărturisit că vrea să aducă Soveja ”la liman” și că e de părere că ”Dumnezeu lucrează prin oameni”, iar cu acest scop măreț a început lucrările pe DN 2L, drumul Soveja - Lepșa, urmând ca anul viitor să înceapă noi proiecte ce pot schimba fața stațiunii.

Din spusele lui Ionuț Filimon am aflat că starea în care a ajuns stațiunea este cauzată de o neînțelegere care așteaptă să fie rezolvată în instanță. Multe terenuri pe care se află clădiri în paragină nu pot fi momentan folosite din cauza faptului că aparțin de SIND ROMÂNIA SRL, fiind vorba de un contract de concesiune semnat în perioada de după Revoluție, cu care Primăria se află în proces în momentul de față pentru a putea reorganiza stațiunea.

Primarul comunei Soveja şi Consiliul Judeţean Vrancea au inițiat proiectul "Amenajarea zonei de agrement și îmbunătățirea infrastructurii de acces în Stațiunea Soveja", în valoare de 4,7 milioane de euro. Acest proiect constă în suprafață amenajată cu covor asfaltic, carosabil și parcări, pe o suprafață de 10.665 mp, rețea de canalizare pluvială, iluminatul căii de acces cu 55 de stâlpi, iluminat piste de  biciclete cu 54 de stâlpi, iluminat locuri de joacă cu 25 de stâlpi, iluminat teren de sport cu patru stâlpi, sistem de supraveghere video alcătuit din 38 de camere video, patru grupuri sanitare, mobilier urban, opt foișoare de relaxare, pistă de biciclete, teren multisport cu suprafață de joc din cauciuc turnat, zonă de fitness și un loc de joacă pentru copii. ”Prin acest proiect vom transforma Soveja într-o zonă de agrement cu toate utilitățile, care să facă legătură cu noua zonă de agrement din Poiana Punga. Soveja este în plin proces de dezvoltare, iar proiectele noastre vor prinde contur, făcând din comuna noastră o localitate atractivă turistic și nu numai”, ne-a mai spus Ionuț Filimon.

CITIȚI ȘI: La doar 150 de kilometri de Galați, stațiunea din România cu cel mai ozonat aer din Europa

Citit 6385 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2022 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.