Florența interzice cazarea turiştilor în centrul istoric

Florența interzice cazarea turiştilor în centrul istoric
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Oraşul italian Florența, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, a interzis noi închirieri de locuințe pe termen scurt în centrul său istoric, prin intermediul unor platforme online precum Airbnb, relatează agenţia Reuters, preluată de HotNews. Regulile aprobate de autoritățile orașului toscan săptămâna trecută oferă facilități fiscale proprietarilor care trec la chiriași obișnuiți.

Dario Nardella, primarul oraşului Florența, a declarat că autoritățile locale au decis să acționeze deoarece planurile Guvernului de la Roma de a reglementa acest tip de închirieri au fost dezamăgitoare. "În 2016, am avut puțin sub 6.000 de apartamente scoase la închiriere pe Airbnb, iar astăzi avem 14.378", a justificat edilul, adăugând că, în intervalul respectiv, chiriile lunare au crescut în Florența cu 42%. Conform primarului, creșterea a fost de 15,1% doar anul acesta, când întreaga Italie s-a confruntat cu un aflux de vizitatori străini. "Cei 40.000 de florentini care locuiesc în centru se plâng că s-au trezit brusc locuind în apartamente-hotel", a mai adăugat el.

La fel ca în cazul altor țări europene, o combinație de salarii măcinate de inflație, penurie de locuințe și creșterea vertiginoasă a închirierilor pe termen scurt au alimentat o criză a locuințelor în Italia, cei mai afectați fiind studenții și persoanele cu venituri mici.

Lorenzo Fagnoni, președintele unei asociații care reunește proprietari din domeniul turistic, a spus că noile reguli adoptate de orașul toscan sunt "o alegere complet greșită, care contravine pieței libere".

Guvernul italian condus de Giorgia Meloni lucrează la un proiect de lege care, potrivit presei italiene, ar obliga ca închirierile din centrele istorice ale orașelor și municipiilor să fie pe cel puțin două nopți în cazul localităților cu o densitate mare de turiști. Fiecare proprietate rezidențială închiriată va trebui, de asemenea, să obțină un număr de identificare național, pentru a ajuta autoritățile să țină evidența numărului de vizitatori și să urmărească respectarea regulii. Proprietarii care nu se conformează ar urma să riște o amendă de până la 5.000 de euro.

Citit 17984 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.