La pas în Banatul Românesc: Cea mai frumoasă cascadă din lume e în Caraş Severin

La pas în Banatul Românesc: Cea mai frumoasă cascadă din lume e în Caraş Severin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vom porni astăzi în Banatul Românesc, în judeţul Caraş Severin, judeţ situat în sud-vestul ţării. 65-70 la sută din suprafaţa acestui judeţ este ocupată de munţi, motiv pentru care destinaţia este una extrem de frumoasă.

Prin Poarta Orientalis spre Semenic

În vecinătatea Reşiţei, unul dintre vârfurile foarte căutate este Semenic înalt de 1447 metri. Pe de o parte, este situat între râurile Timiş şi Nera, de cealaltă între Bârzava şi Caraş. Este despărţit de Munţii Godeanu prin Poarta Orientalis. Munţii sunt formaţi din roci cristaline, conţinând fier şi cărbuni de pământ… Merită să vedeţi Parcul Naţional Semenic, unul dintre locurile pitoreşti din ţara noastră, pe alocuri cu peisaje sălbatice. Aici se află Rezervaţia „Cheile Caraşului” formate de râul Caraş. În zonă este şi Peştera Tolosu la 12 kilometri de Reşiţa; se poate ajunge din localitatea Carsova pe DN58 spre Caransebeş-Anina. De la Anina sunt 18 km, după care o porţiune se merge la pas.

Cea mai mare pădure virgină din Europa

În Parcul Naţional există nouă mari trasee turistice. Primul, Lacul Secu – Borlovenii Vechi, de peste 58 de km lungime, este de dificultate mare şi în el puteţi vedea, printre altele, Vf. Semenic, turbării active, Staţiunea Semenic, Schitul, cea mai mare pădure virgină din Europa, arborele Ulmus montana (în vârstă de 400 ani), Cantonul Botul Calului, Valea Nerei cu mici cascade. Al doilea traseu, Reşiţa – Lacul Gura Golumbului (traseu integral, Reşiţa-Dunăre), este de dificultate medie, iar bogăţia obiectivelor turistice este nemăsurată. Aici se află Cascada Sodol, Peştera Gaura Turcului, abruptul calcaros cu peşterile Sodol, Valea Sodolul Sec (zona de chei), Avenul din Valea Sodolul Sec, Avenul Bizonului, Peştera Ursului, Peştera cu Musculiţe etc.

Tot printre obiectivele turistice din judeţul Caraş Severin e bine să vă gândiţi şi la vizitarea uneia dintre cele mai frumoase şi neobişnuite cascade din lume, după cum relevă un clasament întocmit de un portal de specialitate, care ia în calcul locuri de pe întreg mapamondul. Cascada Bigăr, din apropiere de Oraviţa, este considerată una dintre cele mai frumoase şi neobişnuite din lume, potrivit TheWorldGeography.com. Cascada se află în Munţii Aninei, pe Valea Minişului. Practic este locul in care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După circa 200m, apa izvorului (bogata in calcar) se varsă în raul Minis de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros.

Reşiţa, cel mai vechi centru siderurgic din Europa

Chiar dacă vizitatea unui centru siderurgic nu este poate atrăgătoare pentru gălăţeni, care trăiesc de o viaţă într-unul, puteţi folosi Reşiţa ca bază de pornire pentru excursiile în Parcul naţional şi către cascada Bigăr. Localitatea ”Rechyoka” sau ”Rechycha” a fost atestată în secolul al XIV-lea, însă teritoriul bătrânei localităţi este locuit încă din neolitic; a fost locuit în perioada dacică şi în cea romană. Despre locuitorii din Reşiţa sunt menţiuni şi de la 1673, când plăteau biruri către paşalâcul Timişoarei. Întreg judeţul a fost şi sub stăpânire austriacă. Important de reţinut este că fosta comună Reşiţa este cel mai vechi centru siderurgic nu numai de pe teritoriul României, ci din întreaga Europă, datând din iulie 1771. Aici puteţi vizita Muzeul de Istorie al Banatului Montan, siuat pe Bulevardul Republicii nr. 10. Cuprinde piese arheologice din toate perioadele istorice, dar şi o colecţie de numismatică şi o alta cu piese de istorie a tehnicii. Tot aici puteţi intra la biserica şi necropola medievală de secol XIV – XV. Muzeul de Locomotive cu Aburi este o mărturie a vremurilor când aici se fabricau istoricele locomotive. Muzeul, unic în ţară, a fost înfiinţat în 1972 şi are şaisprezece modele de locomotive care au fost fabricate pe parcursul a o sută de ani, perioada dintre 1872-1959. Cea mai veche locomotivă din ţara noastră este de la 1872 şi este expusă în aer liber. Podul de la Vamă este unicul pod nituit şi sudat din România, în 1931.

 

Pe Valea Cernei

Băile Herculane, puternică ionizare negativă

Un alt loc extrem de căutat este staţiunea Băile Herculane, situată pe malul râului Cerna, o zonă pe cât de căutată, pe atât de frumoasă pentru cadrul natural, pentru apele termale deosebite, pentru rezultatele remarcabile în oblojirea multiplelor dureri. Staţiunea a fost amenajată chiar pe locul vechilor băi romane încă din veacul al XVIII-lea. Aşezarea a fost locuită din vremuri străvechi, un document de atestare constutuindu-l şi denarii republicani romani din anii 93-92 şi 28 înainte de Hristos. 

Util şi plăcut

La Băile Herculane frumosul se îmbină cu utilul. Aici pot fi tratate afecţiuni ale aparatului locomotor şi ale sistemului nervos periferic; reumatismele cronice degenerative, precum şi reumatismul inflamator. Cu succes sunt tratate şi afecţiuni ale aparatului respirator, rinite, laringo-traheite, sinuzite cronice. Apele termale dau rezultate şi în afecţiunile ginecologice, dar şi în cazul celor care suferă de diabet zaharat, boli digestive, intoxicaţii profesionale cu metale grele şi afecţiuni ale ochilor.

În zona cascadei este cea mai puternică ionizare negativă. În funcţie de anotimp, în staţiune se pot face drumeţii pe traseul Împărătesei, Platoul Coronini, Grota cu abur sau se poate merge la Crucea albă.

Legături

De la Galaţi până la Reşiţa sunt 704 kilometri prin Urziceni, iar un bilet costă 130,1 lei (pe ruta scurtă). Se poate porni din Galaţi la Bucureşti la ora 4,50, cu schimbare în Bucureşti. Există o legătură cu Interregio Bucureşti – Timişoara, la 10,45 cu schimbare în Carabsebeş, unde ajungeţi la ora 18,09. La 19,30 luaţi un alt Interregio şi la ora 20,27 ajungeţi la destinaţie.

Până în arhicunoscuta staţiune Băile Herculane sunt de la Galaţi 594 kilomentri. Din Bucureşti se porneşte cu acelaşi Interegio la ora 10,45 şi ajungeţi la Băile Herculane la ora 16,30. Un bilet costă 127,55 lei.

Citit 4526 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2013 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.