Un loc pur şi simplu fermecător: PRAGA, una dintre CELE MAI POPULARE DESTINAŢII din Europa (FOTO)

Un loc pur şi simplu fermecător: PRAGA, una dintre CELE MAI POPULARE DESTINAŢII din Europa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De la căderea Cortinei de Fier, Praga a devenit unul dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa şi din lume. Praga este pe locul al şaselea în topul celor mai vizitate oraşe europene după Londra, Paris, Roma, Madrid şi Berlin. În oraş există sute de săli de concert, galerii de artă, cinematografe şi cluburi de muzică. Praga este gazda mai multor festivaluri de film, de muzică, întâlniri ale scriitorilor, sute de vernisaje şi de prezentări de modă. Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

Castelul Praga

Castelul Praga este cel mai vast complex medival, nu numai din Cehia, dar şi din întreaga lume. El este amplasat în vârful unui deal destul de înalt, pe malul stâng a râului Vltava, care străbate Centrul Vechi al capitalei cehe. Împrejmuirile acestui areal medieval sunt cunoscute sub numele de Hradcany. Castelul Praga nu poate fi denumit castel în toată puterea cuvântului, pentru că anumite părţi ale acestui edificiu au fost construite în diferite stiluri arhitecturale, şi în plus, a fost conceput mai mult în plan orizontal decât vertical. În interiorul complexului Castelului Praga, turiştii au ocazia să viziteze nenumărate obiective turistice şi puncte de atracţie.

Cea mai renumită dintre toate acestea este cu siguranţă catedrala Sântul Vitus, care se distinge prin arhitectura inedită în stil gotic specifică secolului al XIV-lea. Structura sa exterioară  este împodobită cu tot felul de figuri şi scene groteşti care se pot vedea foarte clar de la sol. În interiorul catedralei se găsesc lespezile unor morminte, martore ale istoriei zbuciumate a Republicii Cehe.  O experienţă destul de interesantă ar fi şi urcuşul în turnul clopotniţei, cel mai înalt punct al castelului. De aici turiştii pot admira vederea fabuloasă asupra Castelului Praga şi asupra Centrului Vechi al oraşului.

Ceasul Astronomic

Dintre toate turnurile din Praga, cu siguranţă turnul Ceasului Astronomic este cel mai popular nu numai în rândul locuitorilor oraşului, ci şi al turiştilor străini. Ceasul Astronomic este unul dintre cele mai vechi şi mai elaborate orologii ce au fost concepute vreodată. Ceasul a fost pentru prima dată instalat în vârful turnului în anul 1410 pentru ca mai târziu, în anul 1490, să fie reparat şi îmbunătăţit de către Meşterul Hanus. Ceasul este format din trei componente principale: cadranul astronomic care înfăţişează poziţia soarelui şi a lunii precum şi alte detalii astronomice (poziţia stelelor pe cer şi semnele zodiacale), panoul înfăţişând „Mersul Apostolilor”, un spectacol oferit de figurile a 12 Apostoli de fiecare dată când orologiul anunţă ora exactă, şi un cadran asemănător unui calendar ce conţine nişte însemne reprezentând cele 12 luni ale anului.

Oamenii se adună cu mult timp în faţa Ceasului Astronomic pentru a asista la acest procesiune unică. În fiecare zi, între ora 9 dimineaţa şi ora 9 seara  ceasul anunţă în stilul lui specific ora exactă. Moartea reprezentată printr-un schelet sună la un clopoţel, după care se deschide o fereastră prin care ies cei 12 apostoli. Apoi un cocoş de aur anunţă ora, după care încep sa bată clopotele ceasului. Toată această procesiune este însoţită de mişcări ale diferitelor marionete: turcul ce cantă la flaut şi scutură din cap cu neîncredere,  săracul care cerşeste şi imaginea vanitaţii care se admiră în oglinda.

Casa Municipală

Clădirea Art Nouveau din Praga care iese cel mai mult în evidenţă a fost construită între 1906 şi 1912, fiind situată pe locul fostului Palat al Curţii Regale. Este un loc de popas popular printre vizitatorii atraşi de bordurile aurite cu specific Art Nouveau, de vitralii, sculpturi şi de obişnuitele expoziţii şi concerte.

Istoric, rolul clădirii a fost acela de seminar şi colegiu militar, însă după demolare aceasta a fost înlocuită de actualul centru cultural cu numeroase săli de expoziţie şi o sală de spectacole proiectată de A. Balasek. În 28 octombrie 1918, Casa Municipală a fost scena proclamării independenţei statului cehoslovac. În noiembrie 1989 aici au fost organizate întâlniri între Forumul Civic şi regimul comunist.

Piaţa Centrului Vechi

Piaţa din Centrul Vechi  a fost dintotdeauna unul din locurile cele mai animate din oraş. Astăzi această piată este de departe cel mai frecventat punct al oraşului, nu numai de către cehi, ci şi de către turiştii de peste hotare.  În această zonă se pot găsi zeci de restaurante, pub-uri, magazine, centre de distracţie, galerii şi muzee de artă. Istoria Pieţei din Centrul Vechi al Pragăi datează încă din secolul al XI-lea, când servea ca punct comercial al mai multor rute şi artere pe care se transportau mărfurile. Piaţa din Centrul Vechi a oraşului Praga era foarte populară în secolul al XI-lea în rândul comercianţilor din întreaga Europă.

În timp ce vă savuraţi cafeaua la una dintre terasele amenajate în aer liber sau pur şi simplu vă plimbaţi agale prin piaţă, nu aveţi cum să nu observaţi clădirile frumoase în culori pastelate ce încă poartă semnele fascinante ale originilor lor gotice şi romane. Punctele de atracţie principale din Piaţa Centrului Vechi din Praga sunt fără îndoială Biserica Sfintei Fecioare din Tyn şi turnul Ceasului Astrologic. Turnul, care a fost construit în anul 1338, face parte acum din sediul primăriei, în timp ce Ceasul Astrologic datează din anul 1410. Acest orologiu a fost şi va ramâne cu siguranţă un punct important de interes şi atractie al turiştilor.

Chiar dacă fac parte din sediul primăriei, sălile cu valoare istorică precum şi capela gotică sunt deschise publicului larg spre vizitare. Prezenţa impunătoare a statuii lui Jan Hus o face pe aceasta să se distingă cu uşurinţă printre nenumaratele clădiri istorice din zonă. Această statuie a fost ridicată la 6 Iulie 1915 cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea reformatorului ceh. Pentru că ideile şi convingerile lui Jan Hus au fost împărtăşite de foarte mulţi oameni în secolele XIV şi XV, s-a ajuns la declanşarea aşa numitei revoluţii husite. Chiar dacă iniţial statuia a fost contestată datorită aspectului său modern, ea rămâne totuşi un simbol al identităţii poporului ceh.


AFLĂ care sunt ORAŞELE ce merită vizitate în 2015

Citit 3237 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.