De la Apollonia la Sozopol/ STAȚIUNE MARITIMĂ, rezervaţie arhitecturală şi istorică
Foto: pinterest.com

De la Apollonia la Sozopol/ STAȚIUNE MARITIMĂ, rezervaţie arhitecturală şi istorică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sozopol este o staţiune maritimă care se află pe o peninsulă stâncoasă din sudul golfului Burgas, între golfurile Sozopol şi Harmanite, la 32 km sud de oraşul Burgas. Este totodată rezervaţie arhitecturală şi istorică. Natura a fost foarte generoasă cu aceste locuri - terase marine coboară spre apă, iar de-a lungul coastei dantelate se înşiră stânci abrupte şi plaje micuţe ascunse în golfulete. În preajma peninsulei Sozopol, în mare există multe recife şi stânci submarine. Între Sozopol şi Kavatite, ţărmul este foarte dantelat, semănând cu fiordurile norvegiene. În zona această există mai multe insule printre care Sfântul Ciric (a doua că mărime), Sfântul Ivan, Sfântul Petru şi Sfântul Teodor, cea mai mică insula din largul coastei bulgăreşti.

În regiune cresc plante mediteraneene. Clima este influenţată de Marea Neagră şi de curenţii de aer; verile sunt fierbinţi, iar toamnele, lungi şi blânde. Nivelul precipitaţiilor este sub media ţării, august fiind luna cea mai secetoasă. Temperatura medie în luna iulie este 25,6 grade Celsius.

Acum 6.000 de ani, pe când peninsula Sozopol se pare că era o insulă, s-au stabilit aici primii locuitori. Cele mai vechi urme de viaţă s-au găsit în actuală insula Sfântul Patriciu. Istmul care leagă actualmente peninsula de continent a fost probabil format prin depuneri şi acumulări ulterioare de sedimente.

În secolele IV-V î.H., în golf a existat o aşezare. Tracii au sosit la mijlocul secolului al II-lea î.H. Cercetările arheologice au descoperit pe fundul marii, lângă Sozopol, sute de ancore de piatră, care dau de înţeles că multe corăbii poposeau în portul de aici.

În 611 î.H., imigranţii din bogatul oraş Milet din Asia Mică au întemeiat un oraş-stat independent, pe care l-au numit Apollonia Pontica, pentru a controla comerţul cu materii prime de pe ţărmul Marii Negre al Traciei şi Strandja, făcând comerţ cu statele greceşti din Marea Mediterană şi cu statele trace. Emblema oraşului era o ancoră, care figura pe aversul monedelor proprii pe care acesta le bătea.

La începutul secolului al V-lea î.H., Apollonia era atât de puternică încât avea propria sa colonie, Anchialos. Oraşul era înconjurat de ziduri de cetate şi avea clădiri publice şi temple; în centrul aşezării era templul lui Apollo Tămăduitorul, în care se află o statuie înaltă de 13 metri a zeului. În anul 72 î.H., armata lui Marcus Lucullus a distrus zidurile oraşului şi templul lui Apollo.

După încă patru secole, oraşul a fost reconstruit şi rebotezat Sozopolis - "Oraşul mântuirii". De la începutul secolului al IX-lea până în secolul al XIII-lea, oraşul a trecut pe rând din mâinile bizantinilor în ale bulgarilor şi invers. După 1453, când Sozopol a căzut sub stăpânirea turcilor, oraşul a decăzut.

În prezent, turismul dă un impuls nou dezvoltării localităţii. Cu 80 de ani în urmă, oraşul s-a extins către localitatea Harmanite, unde acum se află Oraşul Nou. În prezent, Sozopol este cel mai mare centru de pescuit de pe coasta bulgărească a Mării Negre şi este în acelaşi timp vizitat de un număr mare de scriitori, poeţi, pictori, sculptori şi cântăreţi, atraşi de atmosfera culturală efervescentă. Oraşul are şi o bază pentru cercetări arheologice submarine, care organizează expoziţii şi-şi popularizează activitatea.

În Sozopol, monumentele istorice coexistă armonios cu arhitectură modernă, oferind vizitatorilor numeroase motive de interes turistic. Plajele sale acoperite de nisip auriu constituie una dintre atracţiile oraşului: Plaja centrală, între Oraşul Vechi şi Oraşul Nou; Plaja Harmanite, în Oraşul Nou, mai mare şi mai liniştită decât plajă centrală (acum zece ani, aici s-a descoperit necropola anticei Apollonia); Plaja Regală, splendidă, în nordul oraşului.

Marea este calmă, cu multe golfuleţe discrete. Apă este puţin adâncă şi caldă, preferată îndeosebi de copii. În afară de plajele oraşului, puteţi vizită şi alte plaje frumoase din apropiere. O altă ofertă a staţiunii o reprezintă excursiile cu vaporaşul în lungul coastei locale, cu o vizită pe insule şi un picnic pe o plajă pustie.

sursa: www.traveleuropa.ro      

Citit 3478 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.