Madrid, Spania/ O călătorie prin istoria artei

Madrid, Spania/ O călătorie prin istoria artei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Întins pe Meseta, podişul Spaniei centrale, Madridul este amplasat perfect pentru a-şi putea îndeplini funcţia de coordonare a celor 18 regiuni autonome ale Spaniei. Oraşul nu are un trecut foarte îndepărtat, fiind capitală a Spaniei doar din 1561, când regele Filip al II-lea a mutat aici Curtea de la Toledo.

În martie 2004, Madridul s-a întipărit dureros în conştiinţa lumii, ca urmare a atentatelor devastatoare cu bombă din gara Atocha ale extremiştilor islamici.

Identitatea culturală a Madridului s-a impus în conştiinţa mondială cu ajutorul proiectelor culturale ambiţioase din cadrul itinerarului Paseo del Arte - "kilometrul de muzeu". Oraşul este cosmopolit, cu mâncare excelentă, modă, viaţă de noapte, dar şi multe obiective turistice care-ţi aşteaptă vizitatorii. Gândeşte-te la numeroasele hoteluri şi la sistemul excelent de transport şi vei avea toate ingredientele pentru un sejur foarte plăcut. 

Madridul este cea mai înaltă capitală din Europa, fiind situat la o altitudine de 646 m, iar clima cea mai plăcută este în timpul primăverii şi al toamnei. Iarna, oraşul este biciuit de vânturile aspre ce bat direct dinspre lanţul muntos Sierra de Guadarrama, iar vara este înăbuşitor de cald.

Mai mult decât orice, Madridul te duce într-o călătorie prin istoria artei. Cele mai vechi comori ale sale se află la Museo Arqueologico, iar cele mai rafinate la Muzeul Prado, extins recent. Prado are 8.600 de tablouri din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea. Muzeul Thyssen-Bornemisza acoperă aceeaşi perioadă, dar până în secolul al XX-lea, iar la Reina Sofia sunt expuse colecţiile contemporane. Muzeul Reina Sofia ar putea fi concurat doar de Fundacion Caja Madrid şi de centrul cultural Conde Duque, ambele fiind obiective importante de văzut la Madrid. 

Centrul Conde Duque a fost proiectat de doi arhitecti elveţieni, Herzog şi De Meuron, fiind una dintre creaţiile impresionante ale acestora. Colecţii de artă, dar mai restrânse, are şi minunata Monasterio de las Descalzas Reales. Dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, cea mai impresionantă este Palacio Real (Palatul Regal), o combinaţie ostentativă de decoraţiuni inedite şi exces.

De-a lungul bulevardelor Salamanca, la nord de Parque del Retiro, se află ateliere cu magazine-şic. Cluburile pline de viaţă şi barurile tapas umplu străzile înguste ce pornesc din Piaza del Angel. La nord-est, pe Paseo de la Castellana, sunt clădiri moderne de birouri. Paseo de la Castellana face legătura cu Paseo del Prado, formând axa principală nord-sud din oraş. Axa principala est-vest este alcătuita din Gran Via şi Caile de Alcala. A doua dintre acestea, Caile de Alcala, duce în inima Madridului Habsburgic, Piaza Mayor, unde poţi vedea numeroase obiective turistice. Stai undeva în apropierea uneia dintre aceste străzi, ca să intri cu adevărat în spiritul "oraşului care nu doarme niciodată".

Printre punctele importante, culturale şi turistice, se numără Mănăstirea şi Escorialul din Madrid, care au fost înscrise în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Totodată, în centrul oraşului, în Plaza de Castilla, se afla patru zgârie-nori, cu înălţimi cuprinse între 250 si 236 metri, clădiri ce atrag interesul turiştilor.

Parque del Retiro/ Un minunat spaţiu de relaxare

Madridul nu este ceea ce se cheamă un oraş verde, dar acest parc de 142 de hectare reprezintă un minunat spaţiu de relaxare. În sec. al XVII-lea, parcul înconjura palatul lui Filip al IV-lea. În prezent, se află convenabil de aproape de zona principală de muzee a oraşului şi este cadrul perfect în care să-ţi revii după provocările fizice şi mentale ridicate de vizita la muzee.

Parcul a fost creat în 1636 de Conde-Duque de Olivares, iar grădinile, crângurile, fântânile, statuile şi aleile iniţiale se păstrează în continuare. Tot ce a mai rămas din palat este Cason del Buen Retiro, acum o anexă la Prado, cu o expoziţie selectă de picturi şi sculpturi spaniole din sec. al XIX-lea. Clădirea se află la intrarea în parc prin Caile de Alfonso XII, chiar în spatele muzeului Prado şi al clădirii Iglesia San Jeronimo el Real.

În parc, te poţi plimba cu trăsura, poţi să te dai cu barca pe Lacul Estanque, să urmăreşti piese de teatru pe stradă, să asculţi un concert, să vizitezi o expoziţie sau sa te plimbi pur şi simplu. Acesta este un loc popular de întâlnire printre madrileni, mai ales duminica. Statuia ecvestră de lânga lac îl înfăţişează pe Alfonso al XII-lea (a domnit între 1874 şi 1885), care nu a fost unul dintre cei mai iluştri conducători ai Spaniei, ci unul dintre cei mai tineri - a murit la doar 28 de ani. 

La sud de Prado, în colţul îndepărtat de sud-vest al parcului, se afla Real Jardin Botanico (Grădina botanică regală), înfiinţată în 1774. Grădina are aproximativ 30.000 de plante, dintre care unele exotice şi sere străvechi proiectate de Juan de Villanueva (1739-1811). 

Tot în jumătatea de sud se află şi Palacio Velazquez şi pereţii de sticlă ai Palacio de Cristal. Ambele palate găzduiesc expoziţii de artă contemporană. În apropiere se află un bazin şi o peşteră, iar la capătul sudic îndepărtat al parcului sunt grădinile de trandafiri.

sursa: traveleuropa.ro        

Citit 3129 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.