VULCANUL care domină o mare și un ocean în America Centrală

VULCANUL care domină o mare și un ocean în America Centrală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„Este una dintre minunile pe care le avem în această ţară”, susţine Siguilinde Palacios, director pentru provincia Chiriquí în cadrul Autorităţii pentru Turism din Panama (ATP).

Barú este un vulcan situat în Cordillera de Talamanca, cel mai înalt vârf din Panama şi al treilea ca înălţime dintre vulcanii activi din America Centrală. Este denumit „acoperişul” pentru că, de pe cei 3.474 m înălţime ai săi, într-o zi senină se poate vedea atât Marea Caraibilor cât şi Mar del Sur, numele sub care era cunoscut Oceanul Pacific în epoca primelor explorări spaniole din America.

Micul oraş El Volcan, de la baza vulcanului El Baru, stă pe rămăşiţele unui Lahar imens - mâl de cenuşă vulcanică amestecată cu apă, care pare să fi acoperit caldera – un crater vulcanic mare, format dintr-o erupţie majoră care a dus la prăbuşirea gurii vulcanului. Un mic râu a erodat locul, aducând la suprafaţă rămăşiţele unei păduri, vechi de aproape 1.000 de ani.

Vulcanul Baru este înconjurat de o zonă fertilă. Oraşele Volcán şi Cerro Punta pot fi găsite pe partea de vest, în timp ce oraşul Boquete se afla pe flancul estic. Ocazional aici au loc căderi de grindină. Acestea au loc în cazul în care temperatura minimă poate fi sub 0 ° C, îngheţul fiind frecvent în timpul sezonului uscat.

Vârful vulcanului este gazda multor turnuri şi antene de transmisii.

Vulcanul a fost declarat parc naţional în 1976, pe o suprafaţă de 14,325 ha. Este o parte din Coridorul biologic mesoamerican. Fauna include vulturul negru şi alb, iar în împrejurimi există 250 de specii de păsări, precum şi toate cele cinci specii de pisici de mare. Parcul naţional protejează o serie de păduri umede, păduri montane umede joase şi păduri tropicale montane.

Traseul cel mai popular pentru drumeţii în parc este Sendero Los Quetzales (Los Quetzales Trail), care face legătura cu Boquete Cerro Punta şi înconjoară o parte a vulcanului. Traseul durează în jur de 6 ore pentru o excursie pe jos. Există şi o altă cale spre partea de sus a vulcanului, dar acest drum este lung, abrupt şi obositor. De sus, se poate vedea atât Oceanul Pacific, cât şi Marea Caraibelor, într-o zi senină. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 2848 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.