Cascada Lotrişor

Cascada Lotrişor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Una dintre atracţiile din Munţii Căpăţânii este şi Cascada Lotrişor, un obiectiv numai bun pus pe lista locurilor de vizitat. Numele cascadei, care face parte din Parcul Naţional Cozia, îţi aminteşte de râul omonim şi amândouă denumirile te fac să te întrebi care a fost motivul pentru care le-au fost conferite acest nume.

„Lotru” înseamnă „hoţ de codru” sau „hoţ la drumul mare” (tâlhar), într-un limbaj neaoş, arhaic. Într-o accepţiune mult mai generoasă poate însemna „haiduc”. În popor se zice că în zona montană în care se află Cascada Lotrişor ar exista câteva tainiţe haiduceşti încărcate cu giuvaeruri, galbeni şi alte odoare de preţ. Până la găsirea tezaurului lotrilor, ne putem delecta privind comorile minunate ale naturii, nădăjduind că nu le va fura sau degrada nimeni, niciodată.

Cascada Lotrişor are o înălţime de circa 30 de metri. Spre deosebire de cele mai multe cascade din ţara noastră, Lotrişorul a apărut datorită intervenţiei umane, a unor lucrări hidrotehnice. La prima vedere este greu să bănuieşti că nu-i o cascadă naturală. Ca să ajungi la ea trebuie să străbaţi un (scurt) drum forestier, mărginit de privelişti încântătoare.

Pe muntele Narăţu se află o puzderie de minunăţii. O vegetaţie bogată, diversă şi stâncile cărora natura le-a conferit înfăţişări curioase te vor face să uiţi de oboseala ascensiunii, dacă te vei avânta mai sus de căderea de apă. Iar dacă în prealabil ai dat de vreun om de-al locului dornic să-ţi grăiască câte ceva din legendele acestor munţi, în care este vorba inclusiv despre tezaure tăinuite de către străbuni, explorarea zonei va fi şi mai captivantă.

Întreaga regiune este foarte pitorească, prin minunile naturale ale defileului Oltului, dar şi prin prezenţa unor lăcaşe de cult, printre care se află mănăstirile Turnu şi Cozia.

Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 3847 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2016 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.