Condimentele iuţi şi efectele lor tămăduitoare

Condimentele iuţi şi efectele lor tămăduitoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Au trecut sărbătorile de iarnă şi odată cu ele mesele cu mâncăruri grele, bazate în cea mai mare parte pe carne. Oricât ar fi de gustoasă, carnea aduce în organism un mare aport de toxine şi se digeră greu, ceea ce are un efect nu tocmai sănătos asupra organismului. De aceea este bine de ştiut că avem la îndemână o serie de alimente care nu doar ajută la detoxifierea organismului, ci au şi rolul de a ţine departe o vastă gamă de boli.

Fiecare ştie cum e gustul unei căni de vin fiert în care a fost presărat şi puţin piper pisat sau gustul unei ciorbe de fasole pe care o mâncăm cu o ceapă zdrobită cu pumnul. Vara însă, aceleaşi condimente, care au capacitatea de a ne încălzi iarna, de a scădea colesterolul şi tensiunea arterială, cu alte cuvinte de a-ţi ţine inima sănătoasa, te ajută să transpiri şi să suporţi căldura mai uşor. Cercetătorii, dar şi nutriţioniştii, spun că gustul picant al condimentelor stimulează metabolismul şi te ajută să şi slăbeşti.

Piperul

Cel mai popular condiment din India dăruieşte mâncării gust şi aromă şi e nelipsit din bucătăriile noastre. Puţini ştiu însă că piperul tratează cu succes atât diareea cât şi constipaţia, deoarece are calitatea de a regla digestia, diminuează durerile de urechi, previne bolile de inimă, plămâni şi ficat, alungă insomnia, calmează durerile de dinţi şi menţine ochii sănătoşi, de aceea adesea este folosit în reţetele de leac. Nu se recomandă persoanelor care suferă de tulburări inflamatorii ale aparatului digestiv.

Ardeii iuţi

Verzi sau roşii, proaspeţi, uscaţi sau în oţet, sunt bogaţi în vitaminele C, A, B şi B6 precum şi în potasiu, magneziu şi fier. Capsaicina, substanţa care le dă gustul iute, înţepător, stimulează activitatea craniană şi producţia de endorfină, nimic altceva decât hormonul fericirii. Ardeiul iute arde caloriile, pune la treabă metabolismul leneş, previne ulcerul şi are efect antiinflamator, fiind, aşadar, un calmant natural.

Hreanul

Acesta este un detoxifiant de excepţie. Rădăcina de hrean, care şi iarna se păstrează în pământ, conţine foarte multă vitamina C şi minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu. Hreanul are proprietăţi antibiotice, diuretice, antiinflamatoare şi afrodisiace. În cantităţi mici, se recomandă şi pentru stimularea poftei de mâncare. Se consumă, mai ales, sub formă de salate, simplă sau în combinaţie cu sfecla roşie, lângă friptură, tocăniţă, pilaf sau cartofi prăjiţi.

Usturoiul

L-aţi consumat cu siguranţă de Sărbători în piftii, alături de fripturi sau ca ingredient nelipsit la cârnaţii de casă. Ei bine, usturoiul are efecte nebănuite ce fac ca mirosul inconfundabil, care îl trece oarecum în categoria condimentelor care se consumă exclusiv acasă, să devină un amănunt nesemnificativ. Recunoscut de specialişti ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul distruge bacteriile, te fereşte de infecţii, întăreşte sistemul imunitar şi taie pofta de mâncare. De asemenea, usturoiul echilibrează colesterolul din sânge, scade tensiunea arterială si minimizeaza riscul apariţiei cancerului de stomac şi colon.

E drept că usturoiul are un miros puternic şi neplăcut şi multă lume nu-l mănâncă numai din acest motiv, dar pentru asta există apa şi pasta de dinţi, un fir de pătrunjel sau o boabă de cafea.

Ceapa

Leguma nelipsită din mai toate mâncărurile noastre, poate, în forma crudă, să trateze bronşita, insomnia, să ţină diabetul sub control. Este un calmant de excepţie, fiind recomandată persoanelor bolnave de nervi sau celor aflate în pragul unui atac de panică. Ceapa întăreşte sistemul imunitar, făcându-te mai puternic în faţa infecţiilor specifice anotimpului rece. Ceapa roşie, deşi mai scumpă decât ceapa albă şi privită de necunoscători ca o ciudăţenie, are în compoziţia ei resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum. Ca să te bucuri de efectele benefice ale cepei roşii, consum-o în stare crudă, la ciorbă, brânză, şuncă sau în salata de orice fel.

Detoxifiere pentru cei care nu suporta iutele

Dacă vă număraţi printre cei care din cauza unor intoleranţe nu consumă alimente iuţi sau pur şi simplu nu vă place gustul, aveţi la îndemână o altă „baterie” de remedii. Asta nu înseamnă că remediile „dulci” le exclud pe cele picante sau viceversa, o îmbinare a acestora fiind ideală pentru o detoxifiere naturală a organismului.

Cel mai puternic detoxifiant, ieftin şi la îndemâna tuturor, care curăţa interiorul organismului uman, este apa. Nu numai că potoleşte setea, dar are şi rol de detergent de aceea, nu întâmplător, nutriţioniştii recomandă consumul a doi litri de apă pe parcursul a 24 de ore.

Castraveţii conţin 95% apă, o apa specială, pentru că e plină de vitamine şi săruri minerale. Consumaţi regulat, măcar în perioada când în pieţe se găsesc cei de grădină, castraveţii spală rinichii de sărurile depuse prevenind în acest fel, formarea calculilor. Consumul a măcar o jumătate de kilogram de castraveţi pe zi menţine sănătatea şi stimulează activitatea rinichiului, stimulând eliminarea apei din corp.

Pătrunjelul verde, consumat constant, curăţă organismul de toxine, de efectele nocive ale viciilor, precum alcoolul şi fumatul, şi de nisipul de la rinichi. Cine doreşte să-şi cureţe rinichii repede şi ieftin şi implicit, întregul organism, şi are încredere în pătrunjel şi în forţele lui tămăduitoare, să procedeze după indicaţiile de mai jos.

Se ia un mănunchi mai mare de pătrunjel verde, se spală bine, se usucă într-un prosop de bucătărie, se taie ca pentru ciorbă şi se pune la fiert în doi litri de apă plată sau de izvor. Amestecul se fierbe zece minute după ce apa începe să clocotească. Se lasă la răcit, se filtrează şi se păstrează în frigider, într-o sticlă curată.

Zilnic se bea câte un pahar din acest ceai şi se va vedea cum sarea şi toate toxinele acumulate se elimină prin urină, pătrunjelul fiind recunoscut ca cel mai bun tratament pentru rinichi.

Citit 14645 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2013 10:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.