Gălăţenii, aşteptaţi să ia cu asalt muzeele. Spectacole, expoziţii şi ateliere demonstrative, gratuit

Gălăţenii, aşteptaţi să ia cu asalt muzeele. Spectacole, expoziţii şi ateliere demonstrative, gratuit
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei şi UNESCO, "Noaptea Muzeelor" este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat în acest an la a XIX-a ediție.

Pe 13 mai, muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își deschid porțile pentru public. La Galaţi, toate instituţiile de acest tip şi-au propus o paletă largă de evenimente.

"Noaptea Muzeelor" va coincide, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă", cu cea de-a XII-a ediţie a Salonului de minerale, fosile, geme și bijuterii "Feeria cristalelor". Expoziţia va avea vernisajul vineri, 12 mai, şi va aduce în faţa publicului vizitator fascinanta lume a mineralelor. Vor expune colecţionari din Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare, Sângeorz-Băi (judeţul Bistrița-Năsăud) şi Galaţi. Timp de trei zile (până pe 14 mai), vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului peste 2.000 de varietăți de minerale din Maramureş, Banat, Munții Apuseni, precum și din alte ţări de pe glob: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Maroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia etc. Pe 13 mai, în "Noaptea Muzeelor", specialiștii în minerale vor prezenta modalități de șlefuire a pietrelor semiprețioase. Vor fi patru demonstrații, fiecare cu o durată de 15 minute, după următorul program: 20,00; 20,45; 21,30 și 22,15.

La Secția Acvariu, vizitatorii sunt așteptați să descopere zona interactivă din acest sector, în care este montat un ecran multitouch de mari dimensiuni, intitulată "Viața din Marea Neagră", unde se poate interacționa virtual cu specii acvatice din Marea Neagră.

Observatorul Astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21,00 şi 00.00.

Iulia Şchiopu şi un atelier plastic

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi îşi deschide porţile, între orele 18,30 şi 00,30, pentru a sărbători "Noaptea Muzeelor" împreună cu vizitatorii care vor putea asista la un atelier plastic susținut de artista Iulia Șchiopu, începând cu ora 19,00, urmat de un concert susţinut de Mara Grecu (voce) și Rareș Vădană (chitară), de la ora 20.00.

Ateliere şi demonstraţii de tir cu arcul

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" aşteaptă publicul, sâmbătă, 13 mai, în intervalul orar 19,00 - 00,00, la un regal de manifestări dedicat evenimentului european "Noaptea Muzeelor". Pe esplanada din fața muzeului, arcașii de la Clubul sportiv "Tir Arc Istoric Sakura Kiai" vor face demonstrații şi ateliere de tir cu arcul. Reprezentanții aceluiași club vor organiza ateliere de pielărie.

De la ora 21,00, Fanfara "Valurile Dunării" din cadrul Centrului Cultural "Dunărea de Jos" va susține un recital de muzică de promenadă și marșuri militare.

La Casa Memorială "Costache Negri", secție a Muzeului de Istorie "Paul Păltănea", situată în comuna gălățeană Costache Negri, programul de vizitare va fi de la 19,00 la miezul nopții.

Stampe japoneze şi concert de jazz

Sâmbătă, 13 mai, Teatrul Național de Operă și Operetă "N. Leonard" își deschide porțile pentru "Noaptea Muzeelor". În intervalul 18,00 - 23,30, publicul va putea admira în foaier expoziția de stampe japoneze cu actori și scene din teatrul Kabuki. Cele peste 100 de stampe expuse aparțin colecției de artă a avocatului George Șerban (București), iar curatorul expoziției este dr. Alexandru Constantin Chituță. Stampele au fost realizate în secolele XVIII - XIX, de către 26 de artiști japonezi.

La Casa Artelor, publicul va putea admira lucrările de grafică și pictură realizate de studenții Facultății de Arte şi o expoziție de minerale. Începând cu ora 21,00, "Evergreen Duo" va susţine un concert cu piese aparținând genurile cafe-concert, evergreen, muzică de film și jazz standards.

Vernisaje, recitaluri şi ateliere de olărit

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, în parteneriat cu Centrul Cultural și formația Kalofonis, va organiza evenimente în intervalul orar 18,00 - 23,30. Vor fi deschise expozițiile temporare de etnografie: "Ia românească" și "Interior de casă tradițională - în jurul mesei", în parteneriat cu Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați; expoziţia temporară "Portrete - tablouri, schițe, grafică" (colecționar Vasile Joanta).

De la ora 18,00, se va organiza un atelier de cusut în punct românesc și de olărit.

Începând cu ora 19,00, vor fi recitaluri susţinute de: Ansamblul Folcloric "Doina Covurluiului", Fanfara "Valurile Dunării" şi elevii profesoarei de pian Angelica Capră. De la ora 21,30, publicul va putea asculta Corala "Ortodoxia" a cântăreților bisericești din Eparhia Dunării de Jos, urmând ca, de la ora 22,00, să aibă loc un concert vocal-instrumental susținut de Ansamblul Kalofonis.

Citit 6934 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2023 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.