EXPONATUL LUNII MAI la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați

EXPONATUL LUNII MAI la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați
Fosile de mamut lânos
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În mai, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” constă în două fragmente fosilizate de mamut lânos (Mammuthus primigenius), respectiv un fragment fosilizat de molar şi unul de femur.

Mamuţii sunt mamifere dispărute, aparţinând familiei Elephantidae, din ordinul proboscidienilor (adică “animale cu trompă”), care au trăit în timpul perioadei numite de geologi Pleistocen, ce a început în urmă cu 1,8 milioane de ani. Pe teritoriul României fosilele de mamuţi (în principal molarii lor rezistenţi, dar şi resturi scheletice) apar frecvent în prundişurile râurilor din Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei. Mamutul lânos a fost aproximativ de aceeaşi mărime ca şi elefanţii africani moderni.

Mamutul lânos a dispărut din arealul continental la sfârşitul Pleistocenului, acum 10.000 de ani, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice şi contracţiei ulterioare a habitatului, vânatului, sau a unei combinaţii a celor două cauze.

Fragmentele fosilizate expuse, de femur şi de molar, fac parte din patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”.

Citit 1262 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2017 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.