Un film despre cum au dispărut cinematografele în România

Un film despre cum au dispărut cinematografele în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

KineDok - un proiect One World Romania - continuă la Muzeul de Artă Vizuală Galați, şi astăzi, de la ora 18,00, cu proiecția filmului "Cinema, mon amour" (România/ Republica Cehă, 2015), scenariul şi regia semnate de Alexandru Belc.

Dacă, la începutul anilor ’90, în ţară funcţionau mai mult de 400 de săli de cinema, în ziua de azi există mai puţin de 30. „Cinema, Mon Amour” prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiecţionist şi cinefil împătimit şi a celor două angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Trăind în „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să readucă zilele de glorie, dar se străduieşte din răsputeri să ţină pasul cu noua şi cruda realitate. Într-un cinematograf lipsit de încălzire, care se ruinează pe zi ce trece, fără niciun ajutor din partea statului care deţine clădirea, această bătălie a sa seamănă cu cea a lui Don Quijote. Spectatorii gălăţeni vor avea ocazia să-l cunoască mai bine pe Victor Purice, protagonistul filmului, care va fi prezent la proiecţia de la Muzeul de Artă Vizuală, alături de Andreea Bratosin, reprezentantă One World Romania.

Alexandru Belc a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în 2007. Documentarul său „The Sound of Mountains” a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2007. De asemenea, documentarul său „Rebel, Rebel” a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film „Vision du Reel” la Nyon, în 2010.

În ceea ce priveşte publicul gălăţean, dispariţia, pe rând, a tuturor cinematografelor din oraş este un subiect extrem de dureros şi, până acum câţiva ani, la momentul deschiderii sălii de cinema de la Casa de Cultură a Sindicatelor, era motivul pentru care nimeni nu putea vedea un film la noi în oraş.

Citit 9978 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Septembrie 2017 18:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.