Cine a inventat jocurile de cărți și care sunt cele mai populare versiuni

Cine a inventat jocurile de cărți și care sunt cele mai populare versiuni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cărțile de joc au fost inventate în China antică. Primele atestări istorice arată că au fost descoperite în China încă din secolul al IX-lea, din timpul dinastiei Tang. Tot din acel secol datează și prima referire la jocuri de cărți, când Collection of Miscellanea de la Duyang, realizată de scriitorul dinastiei Tang, Su E, o prezenta pe Prințesa Tongchang în timp ce se juca "jocul frunzelor" în anul 868 cu membrii grupului Wei.

Potrivit savantului dinastiei Song, Ouiyang Xiu (1007-1072), cărțile de joc și jocurile au apărut la mijlocul dinastiei Tang (618-907). El a asociat invenția lor cu dezvoltarea simultană a utilizării foilor în locul rolelor de hârtie ca mediu de scris. Câteva secole mai târziu, în timpul dinastiei Ming (1368-1644), personaje din romane populare erau prezente pe fețele cărților de joc.

Însă cărțile de joc erau deja populare pe continentul asiatic până în secolul al XI-lea. De asemenea, se crede că primul pachet de cărți tipărit vreodată a fost unul de domino chinezesc, în care puteau fi văzute toate cele 21 de combinații ale unei perechi de zaruri. Se crede că aceste cărți de domino au fost realizate în timpul dinastiei Tang.

În Europa, cărțile de joc au ajuns ceva mai târziu, spre sfârșitul secolului al XIV-lea, probabil din Egipt. Cărțile aveau pe ele costume foarte asemănătoare cu cele de tarot ale săbiilor, doagelor, cupelor și monedelor. La scurt timp după ce au apărut în Europa, în 1367, la Berna (Elveția) au fost chiar interzise. Totuși, după anul 1377 utilizarea pe scară largă în Europa a cărților de joc a devenit ceva comun. Pe atunci, un pachet Mameluke conținea 52 de cărți. Un astfel de pachet a fost descoperit de Leo Mayer în Palatul Topkapi din Istanbul, în 1939.

Care sunt cele mai populare jocuri de cărți din lume

Cribbage

Acest joc a fost inventat în secolul al XVII-lea de poetul Sir John Suckling și este foarte popular în special în țările în care se vorbește limba engleză. Pentru a-l juca este nevoie de o tablă de cribbage pe care să fie păstrate scorurile, dar și de un pachet de cărți. Se joacă în doi, iar fiecare participant trebuie să facă diverse combinații care să îi aducă puncte. Câștigător este cel care ajunge la 121 de puncte.

Remi 500

Se folosește de principiile de bază a celorlalte variații de Remi. Jucătorii trebuie să formeze seturi și suite de trei sau patru cărți, pe care le afișează pe masă. Câștigător este cel care ajunge la 500 de puncte. În variantele live, la un astfel de joc pot lua parte până la 5 oameni. Se folosesc toate cărțile din pachet, inclusiv Jokerii.

Poker

Nu se știe clar cine a inventat pokerul, însă este clar unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume. Ascensiunea sa a început în urmă cu 5 decenii și este răspândit la nivel mondial. Un joc în care adrenalina este la nivel maxim, la fel ca distracția. Regulile sunt foarte simplu de înțeles pentru fiecare versiune a acestui joc. Clasamentul mâinilor de poker este și el ușor de reținut, iar jocul poate fi practicat atât în mediul online dar și în cluburi de poker ori cazinouri, ori alături de prieteni. Un joc care a devenit tot mai mult de abilități, iar la un moment dat s-a discutat inclusiv despre posibilitatea de a fi introdus la Jocurile Olimpice.

Solitaire

Chiar dacă acest joc a devenit faimos la nivel mondial spre finalul anilor '90, după ce a fost introdus pe sistemul de operare Windows, el are o istorie mai bogată, de câteva secole vechime. În Solitaire trebuie să construiești suite în ordine descrescătoare, în patru grămezi, din tot pachetul cu 52 de cărți. Cea mai populară versiune a jocului Solitaire este Klondike, răspândită la nivel mondial. Solitaire este în continuare inclus pe Windows și rămâne unul dintre jocurile preferate ale nostalgicilor.

Blackjack

Un alt joc de cărți foarte popular, întâlnit adesea în cazinourile terestre și cele online. Despre blackjack s-au făcut și multe filme, având în vedere că este un joc distractiv. Scopul este să formezi o combinație de cărți mai bună decât a dealerului, însă să nu depășești un total de 21. Un joc în care nu există timpi morți, în care trebuie să decizi repede și să iei deciziile cele mai bune. În plus, cu strategiile potrivite poți să reduci destul de mult avantajul pe care casa îl are.

(P)

Citit 878 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 13:38