Închiriere birou în București. Top 5 clădiri, raportat la suprafețele contractate în primele 9 luni din 2023

Închiriere birou în București. Top 5 clădiri, raportat la suprafețele contractate în primele 9 luni din 2023
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Volumul total al tranzacțiilor pe piața de închiriere birouri din București a ajuns la 165.480 mp, aproape de totalul primei jumătăți a anului.

Cea mai căutată zonă în T3 a fost Centru - Sud, care prin numai 5 tranzacții a concentrat 37% din volumul de (Pre)Închirieri și Expansiuni. Sectorul IT & C este cel care a condus detașat piața închirierilor în T3 2023, cu 52% din suprafața nou închiriată.

Închiriere birou în București. Top 5 clădiri în care s-au contractat cele mai mari suprafețe:

5. Globalworth Campus – proiectul a atras chiriași pentru 5.900 mp. Campusul cuprinde trei clădiri care oferă spații de închiriere birou în București, cu un total de 88.000 mp GLA, finalizate în perioada 2017 – 2020;

4. The Bridge – business park-ul situat în zona Grozăvești a atras chiriași noi pentru o suprafață totală de 6.200 mp. Proiectul a fost construit în trei faze și cuprinde aproape 80.000 mp închiriabili și 1.019 locuri de parcare;

3. Globalworth Square – centrul de afaceri ocupă locul trei în topul clădirilor care au oferit cele mai mari suprafețe de inchiriere birou Bucuresti. Proiectul a fost dat în folosință în anul 2021 și are 15 etaje și o suprafață închiriabilă totală de 30.000 mp. Globalworth Square este amplasat lângă centrul comercial Promenada Mall, la cinci minute de mers pe jos de stația de metrou Aviației;

2. Green Court – este ocupantul locului II în topul suprafețelor închiriate în clădiri de birouri în primele nouă luni din 2023. Business park-ul este situat în zona Barbu Văcărescu și cuprinde trei clădiri, care însumează o suprafață totală de 52.000 mp și 837 de locuri de parcare. În incinta acestui parc s-au oferit spre închiriere birou în București pe o suprafață totală de 11.140 mp;

1. U Center – a fost alegerea celor mai multor firme, aici fiind încheiate tranzacții de închiriere pentru 24.370 mp.

U Center este un proiect care oferă companiilor posibilitatea de închiriere birou în București de clasă A. Alegerea firmelor este argumentată de analizele de piață realizate de agenția imobiliară ESOP Consulting, potrivit cărora prezența spațiilor verzi în apropierea birourilor este una dintre cele mai urmărite facilități de către angajați.

O parte dintre beneficiile spațiilor verzi din proximitatea birourilor sunt plimbările și relaxarea, care ajută angajații să profite cu adevărat de pauzele din timpul programului și să petreacă timp împreună, inclusiv după program prin plimbări sau participări la diferite sporturi care pot contribui la creșterea coeziunii echipei. Această nevoie de natură mai aproape de fiecare dintre noi devine din ce în ce mai prezentă în cerințele angajaților după 2 ani de restricții sanitare și implicit în cerințele firmelor care caută să închirieze spații noi de birouri în această perioadă”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Faptul că business park-ul este situat între două parcuri – Parcul Tineretului și Parcul Carol – face ca zona să fie una foarte accesibilă pentru angajați, care se pot bucura de numeroase facilități, restaurante, cafenele, săli de evenimente, grădinițe, școli, licee și universități, magazine, farmacii, centre medicale, hoteluri și alte unități de cazare.

În al treilea trimestru din 2023, singura clădire finalizată de închiriere birou București a fost Clădirea B - U Center, cu o suprafață totală de 32.500 mp. Livrările pentru 2024 vor fi limitate din cauza faptului că majoritatea proiectelor au amânat începerea lucrărilor de construcție cu 12 - 18 luni. Acest lucru va pune presiune pe spațiile noi.

(P)

Citit 379 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2023 17:23