Cum eviți să-ţi fie BLOCATĂ MAŞINA într-o PARCARE PUBLICĂ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum eviți să-ţi fie BLOCATĂ MAŞINA într-o PARCARE PUBLICĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi dintre şoferii gălăţeni au fost nevoiţi să-şi parcheze maşinile, şi nu o dată, în parcările publice din oraş. Unii dintre ei erau obişnuiţi să-i fenteze pe angajaţii Primăriei, care ar fi trebuit să le încaseze bani pentru parcare. Acesta a fost, de altfel, unul din motivele care a stat la baza deciziei de a fi montate parcometre în oraş.

Proiectul, început timid, cu doar câteva astfel de aparate, s-a extins, iar în prezent există 20 de parcometre, amplasate în cele mai aglomerate zone din oraş. Conducerea societăţii Gospodărire Urbană Galaţi are în plan să achiziţioneze încă 15 astfel de aparate. „Licitaţia a fost deja efectuată. Cele 15 parcometre vor fi instalate începând cu luna august. Imediat după ce vor fi montate şi aceste aparate, intenţionăm să renunţăm la parcatori, într-o perioadă de timp necesară pentru acomodarea şoferilor”, ne-a declarat Eduard Grosu, directorul de la Gospodărire Urbană.

Tichetul de parcare se lasă în geam

Folosirea parcometrelor, chiar dacă acestea sunt de ceva timp prin oraş, le dă încă mare bătaie de cap şoferilor gălăţeni. Cum trebuie ele folosite astfel încât să se evite blocarea maşinii, ne-a explicat tot directorul Grosu.

"Parcarea se plăteşte începând cu ora 8,00 dimineaţă şi până la ora 20,00. După ora 20,00 şi până la 8,00 dimineaţă, parcarea este gratuită. Fiecare şofer trebuie să îşi cumpere un tichet de parcare. Pentru o oră, trebuie să se achite suma de 1,5 lei. Au existat probleme pentru că unii şoferi îşi cumpără tichet de parcare, dar îl nu afişează în geam. Aceasta este o obligaţie pe care trebuie să o respecte toată lumea. Dacă echipa de blocare circulă prin oraş şi observă o maşină oprită într-o parcare cu plată care nu are tichetul în geam se trece imediat la blocarea roţii”, ne-a explicat Eduard Grosu.

Explicaţia are la bază Hotărârea de Consiliu Local nr. 128 din 22 martie 2011, în care se prevede, la art. 26 (2) „Tichetul de parcare sau biletul de parcare emis de către reprezentantul operatorului de parcare poate face dovada plăţii tarifului de parcare doar în cazul în care este expus, în mod vizibil, în interiorul autovehiculului, pe bord, sub parbriz, deasupra volanului, astfel încât toate datele inscripţionate să fie vizibile din exterior. Tichetul/biletul de parcare este valabil pentru întreaga durată de timp plătită în intervalul de luni până sâmbătă, între orele 8,00 - 20, 00.”

Cei care nu respectă aceste prevederi, scrise şi pe panourile amplasate lângă parcometre, se vor trezi cu roţile blocate şi vor fi nevoiţi să plătească o taxă de deblocare de 107 lei.

În viitor, plata prin SMS

Montarea de noi parcometre nu este singura preocuparea a conducerii celor de la Gospodărire Urbană. Următorul pas va fi plata parcării prin SMS. „Va fi nevoie de schimbarea regulamentului. Tot în luna august vom propune şi această modificare, care să prevadă atât plata prin SMS, cât şi posibilitatea de achiziţionare a abonamentelor de parcare pentru persoanele fizice. În acest moment, doar persoanele juridice îşi pot face astfel de abonamente. Dacă vom reuşi să dăm liber la aceste abonamente, vom rezolva şi problema parcărilor din zonele rezidenţiale, mai precis cele aflate lângă blocuri”, ne-a mai spus directorul Eduard Grosu.

Citit 5947 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2015 02:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.