Cât costă bradul de Crăciun şi unde-l găseşti

Cât costă bradul de Crăciun şi unde-l găseşti
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

*Brad natural, de la 89 lei, ambalat în plasă de transport

*Pin de la 40 lei

*Supermarketurile se întrec în oferte de brazi de plastic

E adevărat că o sărbătoare reuşită vine din suflet şi că ne vom bucura de Crăciun numai dacă îi ajutăm pe cei mai săraci şi mai singuri decât noi. Totuşi, parcă indiferent ce-am face, nu-i Crăciunul desăvârşit dacă nu avem şi brad în casă! Şi cum au mai rămas doar patru zile până la marea sărbătoare, cel mai bine ar fi să nu mai staţi pe gânduri şi să plecaţi la cumpărături chiar acum. Iată şi care sunt preţurile brazilor, prin  marile supermarketuri şi prin pieţe.

Natural, cu miros de sărbătoare

Dedeman vinde, zilele astea,  brazi naturali de Crăciun. Sunt dintre aceia frumoşi, care au formă conică şi sunt groşi la baza trunchiului, subţiindu-se, treptat, armonios, către vârf. Preţurile pentru un astfel de brad care chiar v-ar înfrumuseţa sufrageria pleacă de la 90 lei şi ajung la 120 lei. Evident, bradul vine ambalat în plasa de transport (toate supermarketurile şi chiar parte dintre comercianţii mici s-au pregătit cu aşa ceva, anul acesta) aşa că nu mai trebuie decât să-l încărcaţi în maşină. E cu siguranţă mai puţin chinuitor decât în anii trecuţi, când trebuia să vii cu sfoara în buzunar, la cumpărături, ca să ai cu ce lega bradul! 

Oferta Mall-ului este, ca de obicei, ceva mai bogată. Pe de o parte, sunt brazii din holul galeriilor comerciale, din faţa intrării în supermarketul Carrefour. Aici, preţul celor cu înălţime cuprinsă între 150 centimetri şi 175 centimetri este de 89,9 lei. Brazii un pic mai înalţi, de 175 centimetri până la 190 centimetri, costă 99,9 lei. La intrarea în Mall dinspre Micro 39, însă, găsiţi probabil cei mai frumoşi brazi de Crăciun de pe piaţa gălăţeană. E vorba despre cei plantaţi în ghivece. Şi nu numai că-s frumoşi, dar nici nu va trebui să-i aruncaţi vreodată pentru că la primăvara îi veţi putea planta într-un spaţiu deschis, unde să crească. Din păcate, preţurile nu-s chiar pentru toate buzunarele. Spre exemplu, un brad frumos care măsoară, cu tot cu ghiveci, cam 170 cm, costă nu mai puţin de 570 lei! Nu că n-ar merita să-l cumperi, să-l replantezi la primăvară şi să  descurajezi, astfel, tăierea masivă de brazi pentru Crăciun din păduri,  dar… ar trebui să ai şi bani pentru unul!

La Auchan, brazii de 180 centimetri costă 89,99 lei. Afară, în faţa magazinului, sunt comercianţi de brazi care vând bucata cu preţuri cuprinse între 70 lei şi 90 lei.

În Piaţa Centrală, găsiţi brazi de toate mărimile şi desimile posibile. Comercianţii i-au etalat, ca în fiecare an, lângă  piaţa de păsări şi animale vii, unde vara se vând pepeni. O să vedeţi acolo de toate: brazi mai înalţi, brazi mai scunzi, unii mai bogaţi la poale, iar alţii, cu mai multe crengi spre vârf. Singura problemă este că preţurile nu-s deloc mici, aşa că nu luaţi brad frumos, nici anul acesta, cu mai puţin de 100 de lei. Dacă are importanţă pentru dumneavoastră şi de la cine cumpăraţi bradul de Crăciun, atunci aflaţi că sunt în piaţă şi nişte oameni din Lepşa, după ale căror mâini ne-am dat seama că muncesc. Bineînţeles, o mână de oameni muncitori vând în mijlocul unei mulţimi de bişniţari, cu maşinile pline de brazi importaţi. Dacă nu aveţi bani de brad, v-ar putea mulţumi şi un pin. E adevărat că îşi scutură mai repede acele, dar costă numai 40 lei. Tot cu 30-40 de lei cumpăraţi, din pieţele de cartier, brazi micuţi, numai buni de pus pe masă, într-un colţ, dacă nu aveţi spaţiu suficient .

Poate că vă tentează să mai amânaţi cumpărarea bradului până în ajunul Crăciunului, în speranţă că-l veţi lua mai ieftin. Vă spune, judecând din experienţa anilor trecuţi, că sunt slabe şasele să vă reuşească! De vreo doi ani, bişniţarii s-au obişnuit să ciopârţească brazii mari care rămân nevânduţi şi să facă din crengile lor nişte brăduţi bogaţi, pe care cer între 40 lei şi 50 lei. Şi ţin cu dinţii de preţ, chiar în seara de Ajun, cu tot riscul de a-i abandona în pieţe, dacă nu reuşesc să-i vândă! 

Artificial, dar la fel de frumos

Toate supermarketurile din oraş vând brazi artificiali. Până şi cele mici au oferte. Profi, spre exemplu, dă un brad artificial de vreun metru la 50 lei. Nu-i nici cel mai înalt, nici cel mai des pe care-l puteţi găsi în magazine, dar preţul e foarte bun.

Kaufland vinde brazi artificiali de 150 cm la preţul de 149,90 lei. Sunt însă la raft şi din cei mai zvelţi, de 180 cm, la preţul de 219,99 lei.

În Carrefour-ul din mall oferta de brazi artificiali e printre cele mai bogate din oraş. Din câte am văzut noi, cel mai mare şi mai bogat brad, cu peste 2.500 de crengi, are 240 centimetri înălţime şi costă nu mai puţin de 849 lei. Şi tot la aceeaşi înălţime, dar cu o mie de crengi mai sărac, e în ofertă un brad artificial care costă 299 lei. Evident, mai găsiţi în acest supermarket tot felul de alţi brazi artificiali, verzi sau albi, mai mari sau mai mici, care costă câteva sute de lei, în funcţie de caracteristici. Cel mai ieftin este un brad de doar 80 centimetri, care costă numai 19,9 lei.

Nici Dedeman nu s-a lăsat mai prejos, la oferta de brazi artificiali. În sera cu plante şi mobilier de grădină sunt câteva tipuri de astfel de brazi. Cel mai scump este 499 lei, dar e înalt de aproape doi metri şi bogat în număr de crengi. Unul de 195 centimetri costă 398,99 lei, iar unul de 240 centimetri poate costa şi 279 lei. Totul depinde de desimea bradului, de cât de bine este alcătuit şi de cum arată crengile.

Şi la Auchan găsiţi brazi artificiali. Cel mai scump costă 321 lei, iar cel mai ieftin pe care l-am văzut noi, de doar 45 de centimetri, costă o sută lei. Dar nu e orice fel de brad, ci din cel cu leduri incorporate. Şi dacă nu mai vreţi să-i cumpăraţi alte podoabe şi lumini, el tot o să lumineze multicolor, odată alimentat de la priză

Citit 5968 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.