Cât ne COSTĂ COZONACII de PAȘTI. Comandăm sau îi facem acasă?

Cât ne COSTĂ COZONACII de PAȘTI. Comandăm sau îi facem acasă?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ofertele sunt diverse şi pentru toate buzunarele şi toate gusturile


Nu există sărbătoare de Paşti fără un cozonac rumen şi aromat pe masă, lângă coşul cu ouă colorate. Unii preferă să-i facă acasă, pe motiv că nu e sărbătoare, dacă nu miroase a cozonac proaspăt copt. Alţii, pentru a nu pierde timpul şi aşa puţin când vine vorba de pregătiri pentru sărbători, sau pur şi simplu, pentru că nu se pricep, ar da mai degrabă comandă, mai ales că oferte sunt pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile, chiar şi cele mai pretenţioase.

10 lei cozonacul la brutărie

Cele mai accesibile preţuri pentru cozonaci la comandă sunt la brutării. De exemplu, la „Războieni”, un cozonăcel de 600 de grame, care are nucă, rahat, stafide şi cacao, poate fi achiziţionat cu numai 10 lei. Tot aici, o pască, la aceeaşi greutate, ajunge doar  12 lei.

Cofetăriile şi patiseriile promit cozonaci „ca la mama acasă”

Mai toate cofetăriile şi patiseriile sunt pregătite în această perioadă să  preia comenzi de cozonaci. Dacă unele au mers pe un singur tip de ofertă, altele au şi câte trei patru variante.

La cofetăria „Blanche”, preţul diferă în funcţie de cantitatea de umplutură. Un kilogram cu „de toate” (nucă, rahat, stafide şi cacao) costă 28 de lei. Dacă vă place cu mai multă umplutură, preţul creşte la 35 de lei kilogramul sau la 40 de lei, dacă doriţi ca umplutura să fie tip bezea. Şi la cofetăria „Dragoş  Roşu”, preţul variază tot în funcţie de umplutură: 35 de lei kilogramul „cu de toate”, 40 de lei dacă see doreşte mai multă nucă. Un cozonac ajunge să cântărească aici în jur de 1,2 kilograme, deci va costa 50 de lei.

Un kilogram de cozonac făcut „ca acasă” la „Dulce by Paula”, care are în umplutură stafide, nucă, rahat şi cacao (se pot alege ingredientele după gustul celui care face comanda) ajunge la 50 de lei.

La patiseria „Dana” preţurile sunt făcute şi în funcţie de umplutură, dar şi de cantitate. Astfel, un cozonac cu „de toate”, care cântăreşte 1,3 kilograme, costă 30 de lei. Cei fără nucă, doar cu stafide, rahat şi cacao, ajung să fie mai ieftini: 25 de lei cozonacul de 1,3 kilograme şi 20 de lei cel de un kilogram.

Brutăriile artizanale au preţuri accesibile

Chiar şi cei care vor să fie siguri că vor avea pe masă cozonaci făcuţi din produse naturale, fără aditivi, exxistă soluţii la brutăriile artizanale, care au preţuri comparabile cu cele de la cofetării şi patiserii.

La „Pain Vivant”, un kilogram de cozonac făcut cu maia şi ingrediente naturale, plus unt (ca să-l ţină proaspăt mai multe zile) şi cu umplutura făcută după alegerea clientului, kilogramul costă doar 30 de lei. „Cum tot ce punem în el este natural, un cozonac este destul de greu, ajunge la 1,6 kilograme. Deci ajunge să coste cam 48-50 de lei bucata”, ne spune persoana care prelua comenzile.

La „Artelier”, brutăria unde pâinea şi produsele de patiserie se fac numai cu  maia sălbatică, făcută în casă, kilogramul de cozonac, făcut tot numai cu ingrediente naturale şi cu umplutura în funcţie de gust, ajunge la 45 de lei. Aici un cozonac are dimensiuni  mai  mici, ajunge la 700-800 de grame.

Acasă, preţul e în funcţie de reţetă

Dacă vrei ca totuşi să-ţi facă singur cozonacii acasă, normal, preţul va fi mai mic, munca mai  multă, dar satisfacţia mai mare, pentru că ai pe masă o prăjitură  tradiţională făcută de mâinile tale şi, în plus, ţi-ai înnebunit toţi vecinii cu aroma irezistibilă care umple toată scara.

În funcţie de reţetă şi de câtă umplutură de nucă pui, şi acasă preţul variază chiar şi  când îl prepari cu mâinile tale.

Pentru cozonacii economici (un kilogram făină, 4 ouă, 300 grame zahăr, 100 de grame untură  sau ulei, jumătate de litru lapte, 50 grame drojdie, arome, stafide, nucă şi cacao) preţul calculat pentru ingredientele necesare la un kilogram de făină ajunge la numai 16 lei.

Pentru o reţetă mai elaborată, cu ingrediente „domneşti”, ouă de ţară, ca să-i coloreze frumos în galben, smântână pentru gust, unt pentru a-i ţine fragezi mai mult timp şi umplutură din belşug, preţul cozonacilor calculat la un kilogram de făină se dublează.

Astfel la un kilogram făină, 4 ouă, 200 grame smântână, 300 mililitri lapte, 50 grame drojdie, 150 grame unt, 300 grame zahăr, arome, 500 grame nucă, stafide şi cacao preţul ajunge la aproximativ 35 de lei.

CITEȘTE ȘI: Operaţiunea MOV/ Cât scot gălăţenii din buzunare pentru MASA DE PAȘTI

Citit 12587 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.