Care sunt modalităţile prin care se poate solicita certificatul de cazier judiciar

Care sunt modalităţile prin care se poate solicita certificatul de cazier judiciar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cetăţenii români aflaţi în ţară pot solicita personal, la orice serviciu de caziere, eliberarea certificatului, iar cei aflaţi peste graniţă pot apela la un împuternicit sau pot cere documentul la misiunile diplomatice. Actul este valabil şase luni şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.

Peste un milion de români au solicitat, în primele luni ale acestui an, eliberarea unui certificat de cazier judicar necesar la angajare, obţinere de vize sau participare la diverse concursuri, modalităţile variate prin care aceştia au cerut dovezile de bună purtare facilitând emiterea rapidă a actelor. Dacă pentru românii aflaţi în ţară la îndemână a fost soluţia deja binecunoscută prin adresarea personală la serviciile de caziere din cadrul inspectoratelor de poliţie, cei care nu au putut ajunge la ghişeu în România, ori din alte cauze nu s-au putut prezenta personal în faţa poliţiştilor au avut varianta fie mandatării unei persoane, fie solicitarea în străinătate a certificatelor.

Solicitarea cazierului personal

Cea mai simplă şi uzitată variantă este solicitarea certificatului de cazier judiciar în ţară. Nu trebuie să vă prezentaţi neapărat la sediul poliţiei aflată în judeţul de domiciliu, ci trebuie doar să aveţi, alături de cererea tip pe care o completaţi pe loc, un act de identitate, care poate fi cartea de identitate, buletinul, paşaportul, cartea de identitate provizorie, cartea de rezidenţă ori permisul de şedere aflat în termen de valabilitate. Certificatul de cazier se eliberează pe loc sau în termen de cel mult trei zile.

Solicitarea prin împuternicit

La această metodă pot recurge cei care nu pot ajunge personal să ceară actul. Modalitatea diferă în funcţie de locul unde se face solicitarea, în sensul că în ţară împuternicitul va merge la Poliţie cu o procură autentificată de notarul public, iar în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila. În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procura autentificată. Tot de către o altă persoană, respectiv reprezentant legal, soţ, copil, părinte, apărător sau frate, poate fi cerut certificatul de cazier judiciar şi în cazul persoanelor condamnate care au nevoie de document pentru dosarul de graţiere individuală.

Cazierul în străinătate

Românii din diaspora nu trebuie să vină în ţară pentru un cazier, actul putând fi solicitat la misiunile diplomatice ale României din străinătate. Singura deficienţă care ar putea apărea legat de această variantă ar fi durata eliberării, care potrivit legii poate fi de maximum 30 de zile, cu mult peste cea din ţară, unde certificatul poate fi eliberat în câteva minute.

Citit 14309 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2017 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.