În timp ce fructele exotice fură adesea lumina reflectoarelor, un erou local, mic și plin de putere, așteaptă să fie descoperit. Este vorba despre afine, adevărate comori nutriționale ale pădurilor noastre. Aceste fructe mici, albastru-închis, sunt nu doar delicioase, ci și o sursă concentrată de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea vederii la protejarea creierului.
Principalul atu al afinelor este conținutul lor extrem de ridicat de antocianine, pigmentul care le dă culoarea intensă. Acești compuși sunt de fapt antioxidanți puternici, care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară și de apariția bolilor cronice. Inclusiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție (INCDSB) a confirmat că afinele sunt printre cele mai bogate surse de antioxidanți.
Probabil cel mai cunoscut beneficiu al afinelor este legătura lor cu sănătatea ochilor. Se spune că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, piloții britanici consumau dulceață de afine pentru a-și îmbunătăți vederea pe timp de noapte. Studii moderne au demonstrat că afinele pot reduce riscul de degenerescență maculară și pot ajuta la ameliorarea oboselii oculare.
Pe lângă asta, antioxidanții din afine protejează celulele nervoase de stresul oxidativ și inflamații. Consumul regulat de afine poate îmbunătăți memoria, funcțiile cognitive și poate întârzia procesele de îmbătrânire a creierului. De asemenea, prin acțiunea lor antioxidantă, afinele ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol "rău" (LDL).
Le poți adăuga în iaurt, cereale, smoothie-uri, salate de fructe sau le poți consuma ca atare. Afinele uscate sau congelate își păstrează majoritatea proprietăților, așa că te poți bucura de ele pe tot parcursul anului.