Arhiepiscopia - un nou altar de jertfă

Arhiepiscopia - un nou altar de jertfă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Prea Fericitul Părinte Daniel - Patriahul BOR - a săvârşit Sfânta Liturghie şi ceremonialul de ridicare la demnitatea de Arhiepiscop a Înalt Prea Sfinţitului Casian  * 22  de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Europa au venit la Galaţi * Două decenii de vrednicie la Dunărea de Jos *

Ziua de 27 septembrie, anul Domnului 2009, a fost una scrisă în ceruri de Dumnezeu, fiindcă ceremonia de ridicare în rang a Episcopiei Dunării de Jos la cea de Arhierpiscopie şi a Prea Sfinţitului Casian la demnitatea - meritată din plin - de Arhiepiscop al Dunării de Jos -  a fost o frântură din cerul lui Dumnezeu.

Manifestarea de suflet românesc de la Galaţi, deschisă încă de vineri,  când au fost aduse în istorica noastră eparhie Moaştele celor patru Mucenici de la Niculiţel, a făcut ca luminoasa stradă Domnească din „Cetatea Sfântului Apostol Andrei” să freamăte sub paşii pelerinilor. Am văzut zilele acestea oameni bucuroşi, radioşi, purtând flori în mâini şi grăbiţi la întâlnirea dintre veacuri cu Sfinţii  lui Dumnezeu. 

Gălăţenii şi-au întâmpinat Patriarhul

Duminică, în Ziua Domnului, încă de la primele ore ale dimineţii - în preajma Catedralei Episcopale a Galaţilor se formase o mare Corabie însufleţită de mii de pelerini din Galaţi şi Brăila, din Tecuci şi din alte părţi, care veniseră să întâmpine Onorata Adunare a Ierarhilor Bisericii noastre Dreptmăritoare. A fost mare râvnă din partea creştinilor ca să primească măcar  o binecuvântare arhierească, dacă nu una patriarhală.

Calea Domnească a Galaţilor a fost ieri sfinţită şi binecuvântată mai ales de prezenţa Întâistătătorului Bisericii noastre  Dreptmăritoare - Prea Fericitul Daniel -  prieten dintotdeauna al gălăţenilor. Dinamicul nostru Părinte Patriarh Daniel a  revenit la Galaţi, după ce cu doar o zi înainte slujise o altă liturghie istorică, la Târgovişte - în Cetatea Ţării Româneşti -  unde a avut loc un eveniment aparte:  canonizarea Sfântului Neagoe Basarab - Voievodul Ţării Româneşti - cel rămas în conştiinţa românilor drept ctitor al Mănăstirii Argeş şi prin nemuritoarele Învăţături către (fiul său) Teodosie...

În dimineaţa zilei de ieri, Adunarea Sinodală a coborât de la Argeş la  Dunărea de Jos.

Unitate de credinţă

Cu duhul rugăciunii şi al unităţii de credinţă în Hristos au onorat  şi sfinţit oamenii şi locurile 22 de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Europa. Reţinem numele Înaltului Dionisie de Corint, arhiereul care ne-a făcut părtaşi la atâtea sfinte momente în ultimii ani, plus Înaltul Mitropolit Iosif al Bisericii Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Şi de această dată a fost alături de gălăţeni Prea Sfinţitul Macarie Drăgoi, Păstorul de suflete al BOR din Europa de Nord, Înaltul Petru al Basarabiei. I-au bucurat pe credincioşi şi le-au împărţit arhiereşti binecuvântări mai bine de jumătate din membrii Sfântului Sinod al BOR, preoţi profesori ai Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

La datorie şi în comuniune au fost înaltele autorităţi municipale, judeţene, centrale. Cu respect, ca de obicei, primarul urbei - domnul Dumitru Nicoale - a onorat şi acest eveniment, în ţinuta solemnă de sărbătoare, cu Tricolorul şi cu răbdarea care se cuvine să o  aibă  orice creştin.   

Sub privirea Pantocratorului

Ieri, sub privirea luminoasă a Pantocratorului, o Biserică vie a mărturisit cu însufleţire un singur Crez - acelaşi cu al Sfinţilor Părinţi de la primele două sinoade ecumenice. Ziua de 27 septembrie rămâne o zi unică şi pentru că ne-am împărtăşit din roadele uneia dintre cele mai frumoase şi strălucite Liturghii săvârşite de Prea Fericitul Părinte Daniel.

O Liturghie continuă în care se regăsesc slujirea, jertfa şi hărnicia - „la prezentul continuu al lui Dumnezeu” -  ale tuturor înaintaşilor noştri, al Vlădicilor de la Dunărea de Jos, dar aşezată în lumina deplină a Prea Sfintei Treimi de actualul Arhiepiscop al Dunării de Jos - Înalt Prea Sfinţitul Casian”.

Tomosul sinodal

Rânduiala Sfintei Liturghii a continuat cu prezentarea Tomosului sinodal, rostit de Prea Sfinţitul Corneliu, ocazie cu care au fost  subliniate creşterile duhovniceşti şi spirituale din cele două judeţe Galaţi şi Brăila; au fost scoase în evidenţă importanţa Eparhiei Dunării de Jos şi a înaintaşei ei – istorica Mitropolie a Proilaviei – care a avut un rol incontestabil în păstrarea şi punerea în valoare a străvechilor tradiţii creştine în vremuri tulburi pentru români. A fost evidenţiată aleasa slujire a arhiereilor care au păstorit Eparhia Dunării de Jos, dar şi lucrarea actualului Arhiereu al Dunării de Jos.

Prea Fericitul nostru Patriarh Daniel a încredinţat Înalt Prea Sfinţitului Casian însemnele noii vrednicii: mantia, crucea arhiepiscopală, engolpionul; plus toiagul - „de reazem şi înţelepciune”, dar şi o cruce de binecuvântare. 

„Ziua de astăzi este rodul fiecărui înaintaş al Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos care a slujit în aceste locruri, însă Dumnezeu a dorit ca în ultimii 20 de ani,  vrednicia tuturor înaintaşilor să fie însumată şi suplinită de  Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun. Tocmai aceasta este şi motivaţia binecuvântării lucrării, jertfelniciei şi hărniciei dinamicului dumneavoastră Păstor de suflete...”

Zestre materială şi spirituală

În contextul sărbătorii, Prea Fericitul Părinte Daniel a enumerat sintetic complexa lucrare de zidire materială şi spirituală de la Dunărea de Jos, prin care a fost refăcută pas cu pas viaţa duhovnicească în cele două judeţe - Galaţi şi Brăila. A fost reluată viaţa în aşezările monahale  - inexistentă până în 1990; au fost înfiinţate multe centre sociale, dar şi cele două instituţii de învăţământ mediu şi superior, Seminarul şi Facultatea.

„Această lucrare se desfăşoară în toată Biserica noastră, însă cu totul special în cele şase episcopii care sunt ridicate la rang de arhiepiscopii, un loc aparte avându-l cea de la Dunărea de Jos, a adăugat Întâistătătorul BOR. La Dunărea de Jos  meritul  calităţii slujirii revine Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, dar şi preoţilor. Am observat aici o bună conlucrare şi comuniune cu autorităţile locale şi, deopotrivă, cu laicatul, conlucrare exprimată adeseori prin comuniune după modelul Prea Sfintei noastre Treimi. Înalt Prea Sfinţitul Casian are vocaţie pentru a păstori suflete, însă  sărbătoarea nu este a unei persoane, ci este a întregii eparhii, a întregii preoţii de aici”.

Făcând referire la una din sintagmele marelui savant şi istoric Nicolae Iorga - „Orice treaptă urcată în viaţă este un nou Altar de jertfă” - Prea Fericitul Părinte Daniel a subliniat că „onoarea în Biserică nu vine din comoditate, ci din înalta slujire, din rugăciune şi din multa jertfelnicie care se regăsesc din plin în lucrarea duhovnicească de la Dunărea de Jos, eparhie care are temelii noi şi un „Păstor pe care te poţi baza la vremuri de bucurie, dar şi la vremuri de necaz, de încercări, fiind foarte convingător în toată vremea, în toată slujirea din ultimii douăzeci de ani.

Tocmai de aceea, Sfântul Sinod a considerat că trebuie să ia o astfel de hotărâre, de ridicare în rang a Eparhiei Dunării de Jos la cel de Arhiepiscopie”.

Mulţumiri

Înalt Prea Sfinţitul Casian  a dat slavă Celui de Sus şi a mulţumit Prea Fericitului Patriarh Daniel, dar şi Înaltului Dionisie de Corit, Înaltului Iosif al Europei Occidentale, tuturor autorităţilor, mai ales creştinilor, nenumăraţilor rugători care zi de zi, sărbătoare de sărbătoare, au adăugat la slujirea arhierească şi preoţească, rugăciunea şi jertfelnicia lor, astfel aşezând la temelia noii Arhiepiscopii o  cărămidă materiale sau spirituală.

Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a mulţumit Prea Fericitului Patriah Daniel pentru că a binecuvântat şi a sfinţit ziua, oamenii, locurile acestea din Grădina Dunării de Jos şi nu numai. Asemănând Biserica noastră cu o Corabie, Arhiepiscopul nostru a scos în evidenţă înalta slujire a Întâistătătorului Bisericii noastre care ne-a arătat  importanţa propovăduirii Sfântului Apostol Andrei încă de pe vremea când păstorea în scaunul Moldovei.

A subliniat rolul de ales misionar creştin al Prea Fericitului nostru Daniel care de  când este la cârma „Corabiei” - a Bisericii Mamă a Poporului Român - a scos din arhive prăfuite de uitare Sfinţii, călugări aproape uitaţi, martirii şi Voievozii români care au rămas în inima poporului veacuri la rând şi care au fost urcaţi în calendare, aşezaţi în icoane, pentru că ei erau de veacuri în inima poporului creştin ortodox din întreg spaţiul dintre Dunăre, Carpaţi şi Marea cea Mare.

Portretul Întâistătărorului BOR a fost creionat aşa cum este: un Patriarh cum nu a mai avut acest popor român ortodox, un patriot, un teolog cu o cultură temeinică şi o slujire înaltă, un misionar de care au nevoie românii în aceste vremuri  tulburi, secularizate; un mare reorganizator al Bisericii Mamă a Poporului Român, pentru ca întreaga „Corabie” să nu plutească în ape tulburi.

Înalt Prea Sfinţitul Casian a readus în memoria creştinilor o promisiune pe care a făcut-o cu douăzeci de ani în urmă. Anume aceea de a nu se considera episcop pentru cei pe care-i păstoreşte, cât mai ales de a fi creştin între creştini.  Astăzi, după douăzeci de ani de slujire, nu cuvintele vorbesc, ci faptele alese ale Păstorului nostru,  căruia i se cuvine urarea de „Vrednic este!”

Să ne trăiţi Înalt Prea Sfinţite Părinte Casian şi să dea Dumnezeu să mai avem astfel de momente înălţătoare la Dunărea de Jos!...

Foto 1: Prima binecuvântare ca arhiepiscop a IPS Casian

Citit 1391 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.