S.O.S. - castrul roman!

S.O.S. - castrul roman!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înfiinţarea comisiei prezidenţiale de patrimoniu este o bună ocazie de a încerca din nou salvarea şi punerea în valoare a sitului arheologic de la Tirighina *

„S.O.S. - Castrul de la Tirighina!” se intitulează memoriul pe care Sergiu Dumitrescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi, l-a înaintat Ministerului Culturii, preşedinţiei şi altor instituţii centrale.

Ocazia - constituirea, în această lună, a unei comisii prezidenţiale pentru patrimoniu, care, conform declaraţiilor oficiale,  doreşte să creeze un "instrument de bază pentru modificări legislative care să încetinească şi chiar să stopeze procesul de degradare a patrimoniului construit şi a siturilor arheologice şi naturale".

Exact situaţia în care se află şi situl gălăţean, spune şeful direcţiei gălăţene. Obiectiv care, bine pus în valoare, ar putea atrage foarte mulţi turişti din ţară şi străinătate, ruinele vechiului castru roman, încă insuficient cercetate, se cer incluse în lista de priorităţi culturale ale Guvernului.

Cum Comisia vizează şi adoptarea de măsuri severe pentru respectarea legislaţiei europene de protecţie a patrimoniului, legislaţie însuşită, nu şi aplicată întotdeauna, aşteptăm ca, acolo unde autorităţile locale nu au avut putere să intervină, o nouă legislaţie să lămurească lucrurile.

Directorul Sergiu Dumitrescu este interesat şi de punerea în valoare a patrimoniului cultural din localităţile care se găsesc de-a lungul Valului lui Athanaric şi a acestuia - un mic… zid chinezesc de pământ ridicat în secolele II - IV după Hristos, la nord de anticul Val al lui Traian, cu rol de apărare. Vizigotul Athanaric, căruia i se atribuie celebrul tezaur de la Pietroasele, judeţul Buzău, a ridicat valul de apărare împotriva hunilor.

Ne bucurăm că domnul director a citit concluziile publicate de curând în „Viaţa liberă”, după un amplu sondaj printre cititorii săi, care avertizau asupra stării deplorabile în care se află castrul roman. Plus numeroasele articole precedente pe aceeaşi temă şi sugestia, publicată tot în ziarul nostru, de a folosi demersul comisiei prezidenţiale în sprijinul gălăţenilor.

Citit 619 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.