Patrimoniul de la Barboşi se întoarce acasă

Patrimoniul de la Barboşi se întoarce acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De asemenea, instituţiile locale par pentru prima dată să se mişte pentru salvarea Castrului Roman de la Barboşi, asupra căruia „Viaţa liberă” a tras nenumărate semnale în ultimii ani *

Aproape 340 de piese muzeale de o deosebită valoare s-au întors la Galaţi şi vor fi expuse peste câteva săptămâni la Muzeul de Istorie Galaţi. Este vorba despre patrimoniul descoperit la Castrul Roman de la Barboşi, care a luat calea Institutului de Cercetări Arheologice din Iaşi în ultimii 50 de ani.

„De mai multă vreme am încercat să îi determinăm pe factorii de decizie de la Iaşi să redea Muzeului de Istorie din Galaţi aceste obiecte, pentru a le putea expune. La Iaşi, fiind institut de cercetare, aceste obiecte nu au putut fi văzute, ele au făcut doar obiectul de studiu al cercetătorilor şi au apărut în diverse publicaţii. Astfel că acest patrimoniu deosebit de important pentru zona noastră va putea fi văzut pentru prima dată de public în cadrul expoziţiei pe care o vom organiza peste puţină vreme”, a spus directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru.

Acesta a prezentat ieri, în avanpremieră, una dintre piesele de bază ale viitoarei expoziţii, două bucăţi de ţiglă romană reprezentând un cap de bour (Caput Bovis), simbol care a devenit apoi stemă pentru zona Moldovei.

„Castrul roman de la Tirighina mai poartă numele şi de «Caput Bovis», pentru că această divinitate era reprezentată pe mai multe ţigle romane arse. Acest cap de bour sau de zimbru apare mai târziu, în perioada de după secolul al XIV-lea în heraldica noastră românească şi identifică drept stat medieval statul moldovenesc, cu acest însemn”, ne-a explicat directorul Cristian Căldăraru, în timp ce a prezentat bucăţile de ţiglă ce vor face parte din viitoarea expoziţie.

Ce va mai cuprinde expoziţia

Pe lângă aceste obiecte au mai fost recuperate şi aduse la Galaţi tot felul de monede dacice şi romane, foarte multă ceramică, grafitti şi, de asemenea, o cămaşă de zale a unui soldat roman, pe care specialiştii muzeului încearcă să o restaureze în aceste zile.

„Avem o preocupare din ce în ce mai mare pentru a restitui adevărul şi pentru a reda oamenilor lucruri de care au fost privaţi zeci şi poate sute de ani. Noi am pornit o campanie, am elaborat un proiect, împreună cu toate instituţiile de cultură din Galaţi şi cu autorităţile locale, pentru eliminarea a tot ceea ce s-a îngrămădit pe situl arheologic, pentru consolidarea şi conservarea a tot ceea ce s-a săpat acolo. Iar pe viitor sperăm să reîncepem săpăturile şi cercetările în acea zonă. Sperăm să facem acest lucru în maxim doi ani”, a mai punctat directorul Muzeului de Istorie.

Explicaţie foto: „Caput Bovis”, imprimat pe o ţiglă romană, este unul dintre obiectele de bază ale viitoarei expoziţii

Citit 570 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.