PREMIERĂ pe ţară, la Teatrul Dramatic din Galați

PREMIERĂ pe ţară, la Teatrul Dramatic din Galați
Cristian Gheorghe în rolul lui Edward Gant
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La Teatrul Dramatic "Fani Tardini" se va juca, sâmbătă şi duminică (17 şi 18 februarie), cea de-a treia premieră a actualei stagiuni. Ambele reprezentaţii încep la ora 19.00. Este vorba despre spectacolul "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant" (titlul original "Eward Gant's Amazing Feats of Loneliness"), de Anthony Nielsen, un spectacol-eveniment, acest text nefiind niciodată montat pe vreo scenă din România.

Traducerea textului îi aparţine regizorului artistic, Dragoş Alexandru Muşoiu. Scenografia este semnată de Andreea Negrilă.

În 1881, un renumit şi enigmatic impresar al vremii, Edward Gant, a prezentat pentru ultima oară show-ul său. Managerul de actori, dependent de opiacee, şi-a prezentat trupa, creând un spectacol grotesc, un soi de comedie neagră, mister şi realism magic. Un secol mai târziu, dramaturgul Anthony Nielsen a reconstruit acest eveniment istoric fascinant şi fantastic, într-o piesă de teatru care combină melodrama şi extravaganţa cu singurătatea dureroasă care a caracterizat acel ciudat spectacol victorian. Piesa lui Nielsen oferă o explorare ciudată şi frumoasă a tristeţii şi a ideii de moarte, prin mijloacele specifice artei spectacolului.

Câte ceva despre montarea în premieră pe ţară ce va avea loc  la  Galaţi ne-a dezvăluit secretarul  literar al Dramaticului, Mona Sandu: "Spectacolul călătoriei ciudate şi  enigmatice totodată a lui Edward Gant afişează în mod acut deformările inimii şi ale minții. În piesa lui Anthony Nielsen, montată de talentatul Dragoş Alexandru Muşoiu, acest trist showman îşi face o ultimă ieşire din călătoria prin meandrele sufletelor şi speranţelor unor personaje la fel de stranii ca şi el. Spectatorii vor putea descifra, în poveştile de pe scenă, suferinţe care, în mod ironic, strălucesc sălbatic, ca într-o atmosferă specifică mai degrabă circului, şi care nu duc la altceva decât la o profundă examinare a imaginaţiei, a inimii umane şi a rolului teatrului în sine. Frumos proiectată de regizor, pentru a reconstrui atmosfera unui teatru-circ, reprezentaţia este plină de gust şi caracterizată de rafinament, iar firul conducător este cel conform căruia sensibilitatea se amestecă cu glumele. Se ajunge astfel la convingerea dramatică a lui Gant cum că adevărul vieţii se află cel mai greu de desluşit din toate faptele".

Distribuţia este una promiţătoare, pentru că pe scenă, alături de Cristian Gheorghe, vor urca cei care reprezintă suflul proaspăt de la "Fani Tardini": Oana Mogoş, Ionuţ Moldoveanu şi Vlad Volf.

Un plus al spectacolului este şi faptul că producţia beneficiază de muzică originală, creată de unul dintre cei mai titraţi compozitori gălăţeni, Dan Eugen Drăgoi.

Citit 7209 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2018 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.